Κυβέρνηση: Σε επιφυλακή για δασοπυρόσβεση και ενέργεια

Κυβέρνηση: Σε επιφυλακή για δασοπυρόσβεση και ενέργεια

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης το καλοκαίρι, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο ο Σεπτέμβριος να μπει με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει όλες τις πολιτικές επιλογές ανοικτές πάνω στο γραφείο του, κινείται πλέον η κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, πρέπει το καλοκαίρι να επιτευχθούν δύο κεντρικοί στόχοι. Πρώτον, να μην επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο των πυρκαγιών. Δεν είναι τυχαίο πως χθες, προτελευταία ημέρα πριν μπει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ξεκίνησε με πρώτο θέμα την προετοιμασία της κυβέρνησης για τη δασοπυρόσβεση, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην πρόληψη των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, όπως στη νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, στον διπλασιασμό των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος και στην αύξηση των εναέριων μέσων, που θα ανέρχονται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα, αλλά έδωσε μεγάλη σημασία στην πρόληψη. Το πρώτιστο για την κυβέρνηση φέτος είναι οι πυρκαγιές, που δεδομένα θα ξεσπάσουν, να σταματούν πριν πάρουν έκταση, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει άρδην και τις πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες εντάσσονται στην κατηγορία megafires, που αν ξεκινήσουν δεν μπορεί ανθρώπινη δύναμη να τις σβήσει. Εξ ου και ήδη πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Ολα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης μόλις υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Ενδεικτικό είναι ακόμα πως ο κ. Οικονόμου ζήτησε συστράτευση, σημειώνοντας πως «κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε τον φυσικό μας πλούτο». Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως εάν στο τέλος Αυγούστου η χώρα έχει περάσει αλώβητη από πυρκαγιές, τότε η κυβέρνηση θα έχει καθαρό πολιτικό πεδίο ακόμα και για εκλογές εντός του φθινοπώρου. Διαφορετικά, μια επανάληψη μεγάλων καταστροφών δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια, καθώς αναπόφευκτα θα πρέπει να πάει τις εκλογές για αργότερα. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει για κάλπες το φθινόπωρο, αλλά σίγουρα θέλει να έχει ανοικτή και αυτή την επιλογή.

Ενισχύσεις

Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης ώστε να έχει «καθαρό πεδίο» τον Σεπτέμβριο είναι η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Χθες ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για νέες μελλοντικές παρεμβάσεις όπου υπάρχει περιθώριο. «Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε διευρύνοντας, στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του, έτσι ώστε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των πρωτοφανών αυξήσεων που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος», είπε, καταλήγοντας πως «κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή