Ελληνοτουρκικά: «Διαβήματα» σε Ε.Ε. – ΗΠΑ και αφωνία από το Βερολίνο

Ελληνοτουρκικά: «Διαβήματα» σε Ε.Ε. – ΗΠΑ και αφωνία από το Βερολίνο

Σε «διαβήματα» προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών προχωράει η Αθήνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη βίαιη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ συνομίλησαν χθες τηλεφωνικώς o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος καταδίκασε την ενέργεια του Ιράν. Λίγη ώρα μετά τη συνομιλία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μπλίνκεν καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την κατάληψη των δύο πλοίων. «Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία. Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους ναυτικούς – είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για αυτή την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με την ευκαιρία ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας «τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ιδιαιτέρως ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό σημείο, δηλαδή λίγο αφότου η Αγκυρα αποφάσισε να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα. Ο κ. Δένδιας χθες συνομίλησε και με τρεις ομολόγους του ακόμα, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη.

Αν και οι περιφερειακοί εταίροι φαίνεται να κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, εταίροι στην Ε.Ε. όπως η Γερμανία επιλέγουν, για ακόμα μια φορά, στάση ίσων αποστάσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν σημείωσε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις» και απηύθυνε έκκληση «να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Παρέπεμψε, επίσης, σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή», ενώ είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν». Η κ. Χόφμαν, παρά τις ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται, επέμεινε να παραπέμπει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δήλωσε ότι «οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων.

Οι τελευταίες ημέρες, πάντως, δεν εξελίσσονται με τρόπο ο οποίος καθησυχάζει την Αθήνα σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας. Χθες κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν νωρίς το απόγευμα ότι στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται και οι υβριδικές απειλές, όπως είχε σημειωθεί στο παρελθόν στον Εβρο ή με πυρκαγιές. Ωστόσο αργότερα κύκλοι του ΥΠΕΘΑ σημείωναν ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα», υπογραμμίζοντας πως «τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Υπερπτήση

Την ίδια στιγμή το «Τσεσμέ» πλέει στην περιοχή που δεσμεύθηκε το Σάββατο μεταξύ Σκύρου, Αη-Στράτη και Λέσβου στα διεθνή ύδατα, ενώ χθες ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πέταξε πάνω από την Κανδελιούσα Νισύρου, μια νησίδα η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα των 16 νησιών που η Αγκυρα θεωρεί ακαθόριστης κυριαρχίας. Σε ρητορικό επίπεδο, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας αφέθηκαν αιχμές κατά του κ. Δένδια και άλλων Ελλήνων πολιτικών για τις αναρτήσεις τους σχετικά με την επέτειο μνήμης από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα, για άλλη μια φορά, ως «κακομαθημένο παιδί της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή