Σύνοδος Κορυφής: Ζήτημα Τουρκίας θέτει η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Ζήτημα Τουρκίας θέτει η Ελλάδα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε την προκλητικότητα της Αγκυρας και την αντιμετώπιση του ενεργειακού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ζήτημα Τουρκίας έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Oπως ανέφερε στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στην ανάγκη ευθυγράμμισης τρίτων χωρών με τις κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας. «Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», αναφέρεται συγκεκριμένα. Η Τουρκία είναι μία από δύο υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Πλαφόν στη χονδρική τιμή

Για το ενεργειακό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες –όπως έχω πει πολλές φορές– δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου».

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν «να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, μεταξύ άλλων εξετάζοντας τη δυνατότητα επιβολής προσωρινά πλαφόν στις τιμές».

«Κλειδί» στη διαπραγμάτευση αυτή, τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, είναι να μην τεθεί το πλαφόν αυτό σε ένα επίπεδο που θα οδηγήσει τους εναλλακτικούς προμηθευτές ορυκτών καυσίμων να στραφούν σε άλλους προορισμούς για τις εξαγωγές τους.

Στα συμπεράσματα για την ενέργεια γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη άμεσης χρήσης, «πριν από τον επόμενο χειμώνα», της πλατφόρμας της Ε.Ε. για την αγορά ενέργειας για την κοινή προμήθεια των αναγκαίων αποθεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή