Μητσοτάκης: Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

Μητσοτάκης: Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς, o Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, τού εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας»

8' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής δήλωσε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. «Είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική- να συζητηθεί στο συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα με ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε περιττή και αχρείαστη την τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μία ακόμα εστία έντασης. «Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», προσέθεσε.

Μητσοτάκης σε Σολτς: «Δεν νοείται πολιτική ίσως αποστάσεων»

Ειδικά για τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς δήλωσε πως ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσως αποστάσεων όταν η μία χώρα είναι μέλος της ΕΕ και η άλλη σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας. «Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας” είναι το επίσημο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής τής Τουρκίας. Παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους ότι η Τουρκία μας απειλεί», προσέθεσε. Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, σεβόμενη τις αρχές, τις αξίες και το διεθνές δίκαιο. Είπε επίσης ότι με την επιστολή μας στον ΟΗΕ αποδομούμε τα “επιχειρήματα” της Τουρκίας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. «Δεν πρόκειται να είμαστε εμείς αυτοί που θα καταφύγουμε στην όξυνση, σε προσβολές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν ταιριάζει σε εμένα, στη χώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε αυτοπεποίθηση που απορρέει και από την ολοένα ενισχυμένη αποτρεπτική αμυντική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν θα τον ακολουθήσω», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία.

«Δεν θα μπούμε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», συνέχισε, σημειώνοντας πως «είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», και συμπλήρωσε: «Αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και την ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Για την ενέργεια και την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά της ΕΕ, δήλωσε πως το ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκο και εξίσου περίπλοκη είναι η αποσύνδεσή του από τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή ήμαστε αρκετά μόνοι. Τώρα βλέπω αρκετούς να συντάσσονται με τις θέσεις μας και να ασκούν πίεση στην Κομισιόν να καταλήξει σε παρεμβάσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ευρώπη πληρώνει πιο ακριβά το ίδιο φυσικό αέριο από άλλες χώρες όπως π.χ. η Ιαπωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήδη με την παρέμβαση της κυβέρνησης οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αισθητά μειωμένοι και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ποσό έως 600 ευρώ για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Ειδικά για την τιμή της βενζίνης είπε πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, πως οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές γιατί έχουν διαφορετική φορολόγηση, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη μια πρώτη μικρή παρέμβαση και ότι θα ανακοινώσει κάτι όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα.

Ο πρωθυπουργός και στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου και μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία του εθνικού σχεδίου που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι η διάταξη που προβλέπει υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας χαιρετίστηκε από πολλούς συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε πως «όλοι αυτοί που ασκούσαν κριτική, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ψήφισαν “παρών”, δηλαδή ήταν ουσιαστικά απόντες από την μεγάλη εθνική προσπάθεια».

«Θα στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να σταματήσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία»

Για τη συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε πως περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσει τροφοδοτείται από τη Μόσχα στην ΕΕ και έτσι «θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να σταματήσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία».

«Κάναμε αναλυτική συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου στη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλά σημαντικά έργα εντάσσονται σε αυτή την στρατηγική», υπογράμμισε.

Για την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί καθώς θα βοηθήσει να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση.

«Να δημιουργηθεί θαλάσσιος διάδρομος που θα επιτρέψει στο πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού»

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια δήλωσε πως ο ίδιος και αρκετοί στη Σύνοδο έχουν έντονη ανησυχία καθώς είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών και η θαλάσσια διέξοδος είναι αποκλεισμένη. «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να βρεθεί λύση και να δημιουργηθεί θαλάσσιος διάδρομος που θα επιτρέψει στο πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού και να μην πληρώσουν τη νύφη απομακρυσμένες χώρες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας», είπε σημειώνοντας πως η ελληνική ναυτιλία θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενώ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για μεταφορά του μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Για την εκλογολογία και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο αναρωτήθηκε πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχω δεσμευτεί. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, πολιτισμένο διάλογο, αντιπαραθέσεις αξιών και θέσεων, λιγότερη πόλωση και προκλητική ρητορική η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει πίσω. Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους μοναχική διαδρομή η οποία θα κριθεί όταν με το καλό γίνουν οι εκλογές», συμπλήρωσε.

 

Ε.Ε.: Tα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για Ουκρανία και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Χρηματοοικονομική βοήθεια

Οι «27» στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισεκ. ευρώ το 2022». Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Επιτροπής αμέσως μόλις υποβληθεί.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον», τονίζεται στα συμπεράσματα. «Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πλατφόρμας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία θα συγκεντρώνει την ουκρανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες και (άλλα) ενδιαφερόμενα μέρη», προστίθεται.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει για ακόμη μια φορά τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις χωρίς διάκριση εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

«Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και τα δεινά και οι καταστροφές που προκαλούνται είναι ανείπωτα», καταγγέλλεται στα συμπεράσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση όλων των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, θα τηρηθεί πλήρως. Καλεί επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει αμέσως την ασφαλή επιστροφή Ουκρανών που απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία.

Εγκλήματα πολέμου

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαινεί όλους όσους βοηθούν στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και των σοβαρότερων εγκλημάτων, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην εντατική εργασία του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον σκοπό αυτό.

Χαιρετίζει επίσης το έργο που επιτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας με οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Χαιρετίζει τη σύσταση μιας κοινής ομάδας έρευνας που συντονίζεται από την Eurojust, της οποίας ο ρόλος έχει ενισχυθεί, και τη συνεχή επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η Europol. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καταλήγουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή