Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Τσαβούσογλου για δεκαέξι νησιά

Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Τσαβούσογλου για δεκαέξι νησιά

H Αγκυρα ανέβασε κι άλλο τους τόνους στα ελληνοτουρκικά καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε χάρτες και αποκάλυψε τα νησιά που η Τουρκία σχεδιάζει να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους!

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Αγκυρα ανέβασε κι άλλο τους τόνους στα ελληνοτουρκικά καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε χάρτες και αποκάλυψε τα νησιά που η Τουρκία σχεδιάζει να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους! Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από 16 νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελλόριζο!

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» τόνισε ότι «είναι αδύνατον να θεωρήσουμε αυτά τα νησιά ξέχωρα από την ασφάλεια των Δαρδανελλίων και της Κωνσταντινούπολης». Ο κ. Τσαβούσογλου αφού αναφέρθηκε στις δύο επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι «αυτά τα νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Και οι δύο Συνθήκες έχουν έναν όρο: Η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Δεν θα τοποθετήσει όπλα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει το καθεστώς αυτών των νησιών. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει τα όπλα από αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία». Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που ακολούθησε επεκτατική πολιτική. Υποβαθμίζει το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών, το παραβιάζει. Είναι ξεκάθαρο στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες είναι αρκετά ξεκάθαρες. Επομένως, λέμε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα θέσουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών. Είναι πολύ ξεκάθαρο στην επιστολή μας».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν η Αγκυρα τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τόνισε πως αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή η Αθήνα προσπαθεί να εμποδίσει την προμήθεια διάφορων οπλικών συστημάτων, τα οποία θέλει να αγοράσει η Τουρκία. «Δηλαδή θα λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη ψέματα και συκοφαντίες κατά της Τουρκίας σε κάθε πλατφόρμα και για προϊόντα που θέλει να αγοράσει η Τουρκία… Δεν έχουμε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Θα πάτε να πιέσετε στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού εναντίον της (Τουρκίας). Τώρα, πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παρουσίασε χάρτες και ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο.

Ο Μπαχτσελί

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έμμεσα αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία των Δωδεκανήσων και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι «ο Μητσοτάκης δεν πήρε το μάθημά του από τους βάνδαλους παππούδες του, οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα. Το θέμα των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν άδικα και με διάφορα κόλπα σε βάρος της Τουρκίας. Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός συνασπισμός κατοχής πρέπει να θυμάται πως το κλεμμένο μια ημέρα θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του. Είτε με το καλό είτε με τη βία η δικαίωση θα έρθει».

Ο κ. Μπαχτσελί απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα και δήλωσε ότι «τo εύρος των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα επιμένει και έχει στόχο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί δίχως να χυθεί αίμα και δίχως τη χρήση όπλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή