Ελληνικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Ελληνικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Οπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Σολτς, θα αντικατασταθούν από γερμανικά, τύπου Marder

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη επιβεβαίωση δύο διαδοχικών ρεπορτάζ της «Κ» στις 15 Απριλίου και τις 8 Μαΐου σχετικά με συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Κίεβο και Βερολίνο για την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, εφόσον αυτά αντικατασταθούν από ανάλογης αξίας συστήματα. Χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε η παραχώρηση (παραλαβής 1994) των παραπάνω τεθωρακισμένων προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Από το υπουργείο Αμυνας σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς υπάρχουν 147 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο προσχέδιο συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στοχεύει στην παραχώρηση συνολικά 30 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 και την αντικατάστασή τους με ισάριθμα Marder.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κιέβου κατατέθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και στη συνέχεια ακολούθησαν εντατικές συνομιλίες με το Βερολίνο για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού. Η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα της άμυνας αδιαμφισβήτητα θα απασχολήσει και τις επαφές που αναμένεται να έχει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή