Μητσοτάκης: «Κάναμε τη σωστή επιλογή»

Μητσοτάκης: «Κάναμε τη σωστή επιλογή»

Στη στήριξη της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΕΛΚ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ρότερνταμ, στο οποίο μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας θα τιμωρηθεί σκληρά».

Απαντώντας ουσιαστικά σε όσα προκλητικά δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη φιέστα για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας δεν θα ανεχθεί «καμία νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, που βασίζεται στις φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών», για να προσθέσει: «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο». Σε άλλο σημείο μάλιστα της ομιλίας του, αναφερόμενος μεν στην Ουκρανία, αλλά φωτογραφίζοντας και την Τουρκία χρησιμοποίησε τη φράση πως «όποιος νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ» τότε θα λάβει «σαρωτική απάντηση».

Μιλώντας μπροστά σε κεντροδεξιό κοινό ο κ. Μητσοτάκης «άνοιξε» όλο το φάσμα της διεθνούς σκακιέρας, αναφερόμενος αναλυτικά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και στη στάση που κράτησε η Ελλάδα. «Θυμάμαι όταν είχαμε τα νέα ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι, παρότι είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες, δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει. Δεν χρειάστηκε πολύ να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας πόλεμος στην ήπειρό μας. Είναι ένας νέος κόσμος», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, παρότι είναι μια χώρα σχετικά κοντά στους Ρώσους, λόγω ορθόδοξης παράδοσης, ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνει τη σωστή επιλογή και να στηρίξει την Ουκρανία με όποιον τρόπο γίνεται», και κατέληξε λέγοντας πως «στείλαμε πολεμικό υλικό» και μαζί «στείλαμε μήνυμα σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα μπορούν να ξαναγραφτούν με την ισχύ, ότι θα υπάρξει μια σαρωτική απάντηση».

Σήμερα αναμένεται η επικύρωση της εκλογής του Θανάση Μπακόλα, κατόπιν πρότασης του κ. Βέμπερ, στη θέση του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε όσα είχε πει και στις ΗΠΑ, για την εσωτερική ισορροπία του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα «είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας». Εθεσε δε, και την πτυχή πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο «ίσως κάποιοι στη Ρωσία να ήταν χαρούμενοι», αφήνοντας σαφή αιχμή πως η Αγκυρα μπορεί να παίζει ένα παιχνίδι της Μόσχας.

Ελληνας γραμματέας

Χθες το βράδυ αναμενόταν η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου του ΕΛΚ, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ σήμερα αναμένεται και τυπικά η επικύρωση της εκλογής του Θανάση Μπακόλα, κατόπιν πρότασης του κ. Βέμπερ, στη θέση του γραμματέα του ΕΛΚ. Η εκλογή Μπακόλα αναμένεται να ενδυναμώσει περαιτέρω τη Ν.Δ. στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, επισφραγίζοντας πως είναι από τα ισχυρότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή