Ελληνοτουρκικά: Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία στη Γερμανία

Ελληνοτουρκικά: Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία στη Γερμανία

Εξοργισμένη είναι η Αγκυρα με τη στήριξη που εξέφρασε το Βερολίνο προς την Αθήνα στο ζήτημα των σχέσεών της με την Τουρκία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εξοργισμένη είναι η Αγκυρα με τη στήριξη που εξέφρασε το Βερολίνο προς την Αθήνα στο ζήτημα των σχέσεών της με την Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να καταδικάζει, να απορρίπτει και να χαρακτηρίζει τις γερμανικές θέσεις ως «αβάσιμες». Ο κ. Μπιλγκίτς δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα της προβοκάτσιας της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει «τουλάχιστον αφέλεια» του Βερολίνου να μιλάει για «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου», ενώ ισχυρίζεται ότι «αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Τέλος, ο κ. Μπιλγκίτς καλεί τη Γερμανία «αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες».

«Είναι απαράδεκτο να πέφτει στην παγίδα της προβοκάτσιας της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για την παραχώρηση εννέα στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «τερματίσαμε τη συμφωνία μας με την Ελλάδα για το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας». Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του για τη δράση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ζήτησε η Ελλάδα «να συμμορφωθεί», τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Τέλος, την ενόχλησή του από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ εξέφρασε ο κ. Ερντογάν αναφέροντας: «Πήγε εκεί. Μίλησε στο Κογκρέσο. Μίλησε εναντίον μας στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Μετά πήγε στο Νταβός. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Βαρεθήκαμε!», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή