Ελληνοτουρκικά: Αλλαγή πλεύσης από Βερολίνο έναντι Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Αλλαγή πλεύσης από Βερολίνο έναντι Άγκυρας

Αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίας για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίας για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετέφερε χθες ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς «είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις». Και σημείωσε, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας». Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμα (Reuters) ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.». Η στροφή του Βερολίνου έρχεται μετά τη συνάντηση του κ. Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μετά την εμφατική και σαφέστατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της κυριαρχίας της Ελλάδας, δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις.

«Η Ελλάδα δεν παρασύρεται» από το κρεσέντο ρητορικής αποχαλίνωσης του Ερντογάν, τονίζει η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα τηρείται στάση αναμονής αλλά και ψυχραιμίας, με σκοπό να μην παρασυρθεί η Ελλάδα από το κρεσέντο ρητορικής αποχαλίνωσης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων της κυβέρνησής του που ακολουθούν το ίδιο πρότυπο. «Η Ελλάδα δεν παρασύρεται από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και των προκλητικών ενεργειών, αλλά αντιδρά πάντα με ψυχραιμία και δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο», ανέφερε ενδεικτικά χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα. «Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μια αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στην επιστολή της Ελλάδας στον γ.γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για νομικά επιχειρήματα τα οποία αποδομούν κατά τρόπο σαφή και αντιληπτό από κάθε καλόπιστο παρατηρητή τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς. «Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι οι απαντήσεις της Ελλάδας δεν δίνονται ποτέ σε προσωπικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήδη έχει συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με τους οποίους συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Για την κατάληψη των πλοίων στα στενά του Ορμούζ σημείωσε ότι ««έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, τον ΙΜΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή