Τουρκία: «Μέτωπο» κατά των νησιών του Αιγαίου

Τουρκία: «Μέτωπο» κατά των νησιών του Αιγαίου

Ο Κιλιτσντάρογλου συντάχθηκε με τον Ερντογάν στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας με ηγέτη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συντάχθηκε με την κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί στο ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να προχωρήσει στο ζήτημα αυτό, δημιουργώντας κοινό μέτωπο στην Τουρκία κατά των νησιών!

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μπήκε στο παιχνίδι των διεκδικήσεων έπειτα από ερώτηση του προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του απηύθυνε δέκα ερωτήματα στον κ. Κιλιτσντάρογλου, αμφισβητώντας τον πατριωτισμό του. «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;», ρώτησε ο κ. Ερντογάν. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο με αναρτήσεις στο Twitter: «Eίναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο, μετά αποσύροντάς το να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν βαστά η καρδιά σου, κάνε ένα βήμα για τα κατεχόμενα νησιά, όπως και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε». Η ανάρτηση αυτή του πρόεδρου του CHP εκφράζει τη θέση της Τουρκίας περί νησιών, νησίδων και βραχονησίδων «αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο» (Εgeaydak), όπως και των στρατιωτικοποιημένων νησιών, που έθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε υπογράψει κείμενο της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγορούσαν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε «σκληρή γραμμή» στα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα εκτιμάται πως θα κινηθούν και άλλοι πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Τουρκίας, όπως οι κ. Γιαβάς και Ιμάμογλου.

Η συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών που είναι στρατιωτικοποιημένα, ήρθε να προστεθεί στις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος διεκδίκησε τα Δωδεκάνησα! Η κορύφωση όλης αυτής της ρητορικής ήρθε με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που στόχευσε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή την πλειοδοσία εθνικιστικής ρητορικής, τελικά μπήκε και ο κ. Κιλιτσντάρογλου και προβλέπουν πως η Ελλάδα, οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα αλλά και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών ενδέχεται να επικρατήσουν στην επικαιρότητα της Τουρκίας με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η θέση του προέδρου του CHP για τα ελληνοτουρκικά έχει αξία, καθώς θεωρείται ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Παράλληλα και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, μέλος της συμμαχίας των «6», στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής θεωρείται «σκληρή». Ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, που σήμερα είναι μέλος του CHP και το όνομά του είναι ανάμεσα σε αυτά που ακούγονται για υποψήφιος πρόεδρος, ήταν μέλος του MHP και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής θεωρείται πως έχει «σκληρές» απόψεις. Τέλος, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είναι μέλος του CHP και στο «εθνικιστικό κύμα» θεωρείται δύσκολο να μη συνταχθεί κι αυτός με τις θέσεις του προέδρου του.

Οι χάρτες, θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ

Με τίτλο «Προπαγάνδα της Αθήνας εναντίον της Τουρκίας με 16 χάρτες», σχολίασε η εφημερίδα Hurriyet το δημοσίευμα της «Κ» σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Hurriyet έγραψε πως «η Ελλάδα ξεκινάει διεθνή εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας, που θα συνοδεύεται με τους χάρτες». Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει παρόμοια προσπάθεια με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει δείξει στις συναντήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και τον Ολαφ Σολτς. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που αναδημοσιεύουν την είδηση της «Κ», κατηγορούν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρουν πως οι χάρτες είναι αυτοί που έχει δημοσιεύσει η ίδια η Αγκυρα, όπως το «μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή