Υπόθεση Novartis: Σταθερά ψηλά το θερμόμετρο

Υπόθεση Novartis: Σταθερά ψηλά το θερμόμετρο

Παρέμβαση Εισαγγελίας για το έγγραφο του FBI, που είχε κατατεθεί στη Βουλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό θερμόμετρο που έχει αρχίσει να προθερμαίνεται πριν έρθει το φθινόπωρο αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία, εκτός των άλλων και από τις πολιτικο-δικαστικές εξελίξεις που δρομολογούνται με τη συγκρότηση Ειδικών Δικαστηρίων. Πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οργάνωση του σχετικού διαγωνισμού βρίσκεται προ των πυλών του Ειδικού Δικαστηρίου. Μετά την εισαγγελική πρόταση, που στοιχειοθέτησε με επιχειρήματα την παραπομπή στο εδώλιο του πρώην υπουργού Επικρατείας στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκου Παππά αλλά και του επιχειρηματία-εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα πει την τελευταία λέξη πριν από το εδώλιο, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της απόφασής του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του βουλεύματος είναι πλέον θέμα χρόνου, και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το πιθανότερο είναι να γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση και ο Νίκος Παππάς να φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο για την οργάνωση του επίμαχου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, μαζί με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, που μετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία και κατήγγειλε όλο το παρασκήνιο. Αν οι εκτιμήσεις περί παραπομπής επιβεβαιωθούν, τότε το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι γεγονός με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Βεβαίως προηγείται η κοινοβουλευτική διαδικασία κλήρωσης των δικαστών που θα ανέβουν στην έδρα και θα γίνει από τη Βουλή, μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση του βουλεύματος.

Η υπόθεση για τη Novartis με κεντρικά ελεγχόμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο βρίσκεται ακόμα σε προγενέστερο δικαστικό στάδιο, καθώς η ανάκριση έχει μεν τελειώσει, όπως η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και ενώ η εισαγγελική πρόταση αναμένεται, το κλείσιμο της ανάκρισης που κράτησε περί τα 2,5 χρόνια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκομένους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είχαν αιτήματα ακόμα να υποβάλουν και δεν πρόλαβαν. Από την άλλη πλευρά, η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου περάτωσε την ανάκριση, κρίνοντας ότι δόθηκε άπλετος χρόνος στους κατηγορουμένους και απαντήθηκαν όλα τα αιτήματά τους.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες και τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ στην οργάνωση του σχετικού διαγωνισμού.

H πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που είναι αντιμέτωπη με σειρά κακουργημάτων για τους χειρισμούς της, προέβαλε μέσω του συνηγόρου της Βασ. Χειρδάρη ότι ένα έγγραφο που είχε φθάσει στα χέρια της από το 2017 από το FBI, αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την εμπλοκή του στη Novartis (ασκούμενη πολιτική φαρμάκων και ενδεχόμενη δωροληψία), μεταφράστηκε με δόλιο τρόπο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στη μετάφραση του εν λόγω εγγράφου απαλείφθηκαν λέξεις και άλλαξαν χρόνοι ρημάτων, με αποτέλεσμα να συγκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενό του.

Η καταγγελία του συνηγόρου της Ελένης Τουλουπάκη, στην οποία δεν αναφερόταν όνομα υπουργού (πρόκειται για τον Ανδρέα Λοβέρδο), προκάλεσε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης – η οποία ζήτησε και χθες απαντήσεις λέγοντας ότι «όσο και να θέλουν κάποιοι δεν θα καταφέρουν να κρύψουν αυτό το μεγάλο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis». Η Εισαγγελία της Αθήνας παρενέβη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου, προκειμένου να ερευνηθεί αν πράγματι η μετάφραση είχε τις ποινικές πλημμέλειες που καταγγέλλονται. Ωστόσο, το έγγραφο για το οποίο έκανε την καταγγελία η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε κατατεθεί στη Βουλή και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον κ. Λοβέρδο, μάλιστα μεταφρασμένο ανεπίσημα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Τόσο στο έγγραφο όσο και στην ανεπίσημη μετάφραση της Εισαγγελίας δεν υπάρχει καμία αλλοίωση και καμία απόκρυψη είτε ονόματος είτε άλλου στοιχείου.

Πάντως, οι γνωρίζοντες τις δικαστικές διαδικασίες κάνουν λόγο για υπερασπιστικούς χειρισμούς με στόχο την παράταση της ανακριτικής διαδικασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον πραγματικό κίνδυνο να περάσει ο χρόνος και να μην μπορέσει να συγκροτηθεί, αν αποφασιστεί, Ειδικό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή