Θεωρείο: Ο Καραμανλής και η τελευταία ​​​​​​​υποψηφιότητα

Θεωρείο: Ο Καραμανλής και η τελευταία ​​​​​​​υποψηφιότητα

Η στήλη έχει γράψει ουκ ολίγες φορές πως τα σενάρια περί αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική ουδέποτε είχαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε πάρει οριστικές αποφάσεις

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στήλη έχει γράψει ουκ ολίγες φορές πως τα σενάρια περί αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική ουδέποτε είχαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε πάρει οριστικές αποφάσεις. Και ακόμα δεν έχει πάρει. Εικάζω ωστόσο, βλέποντας το πολιτικό κλίμα μετά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, πως οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν πλέον προς μία ακόμα θητεία στη Βουλή. Για τελευταία φορά. Οι λόγοι είναι δύο: αφενός ο ίδιος με την ομιλία του έδειξε πως είναι απόλυτα ενεργός πολιτικά και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να μιλάει σε κοινά που κινούνται στις παρυφές της Κεντροδεξιάς. Δεύτερον, με τον μεγάλο στόχο να είναι η αυτοδυναμία, ούτε το Μαξίμου έχει κάποιον λόγο να θέλει κανέναν –πόσω μάλλον τον επί 12 χρόνια πρόεδρο της Ν.Δ.– εκτός ψηφοδελτίων.

Μαξίμου προς Π. Κυριακού

Ενα επιπλέον στοιχείο που με οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα ήταν η τοποθέτηση Οικονόμου στο τελευταίο μπρίφινγκ, που ήταν στα όρια της αποθέωσης για τον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του «μια εξαιρετική ανάλυση», που «ανέδειξε παραστατικά, όπως το κάνει πάντοτε με ευθύνη, την ανάγκη για εθνική ομοψυχία». ∆εν θυμάμαι άλλη φορά τον εκπρόσωπο να μιλάει με τόσο θερμά λόγια για πολιτικό που είναι εκτός του κύκλου της κυβέρνησης και ως εκ τούτου το εκλαμβάνω ως μήνυμα του Μαξίμου στην Παναγή Κυριακού για συστράτευση στις εκλογές.

Φαρμακερό σχόλιο

Μένω στην ομιλία Καραμανλή η οποία αποτέλεσε το κύριο θέμα στα κυβερνητικά και νεοδημοκρατικά παρασκήνια τις τελευταίες ημέρες. Απαντες εστίασαν στις αιχμές Καραμανλή για τις ΗΠΑ, ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο έκανε ένα πολύ πιο φαρμακερό σχόλιο για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρώπης, χαιρέτισε τους χειρισμούς Μακρόν και Ντράγκι, αλλά και την απόφαση της Γερμανίας να εξοπλιστεί, προσθέτοντας, «αρκεί βέβαια να το βλέπει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ηρωες

Φεύγω από πρώην και πάω στον νυν. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ψέριμο είχε τετ α τετ με τους ψαράδες του νησιού, τους οποίους ευχαρίστησε λέγοντάς τους ότι επιτελούν ουσιαστικά «ένα εθνικό έργο». Εκείνοι από την πλευρά τους του έδειξαν φωτογραφίες – ντοκουμέντα, πώς ψαρεύουν ανάμεσα σε τουρκικά πλοία που συνεχώς τους παρενοχλούν.

Μήνυμα Μπέρμποκ

Στο Πακιστάν θα βρίσκεται η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, πριν πατήσει σε ελληνικό έδαφος την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Νίκο ∆ένδια. Την επομένη η κ. Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τσαβούσογλου. Ποιο είναι το μήνυμα, θα μου πείτε. Από το Πακιστάν, «στον δρόμο της» ήταν πρώτα η Αγκυρα, αλλά η «πράσινη» ΥΠΕΞ επέλεξε να έρθει πρώτα στην Ελλάδα προκαλώντας την ενόχληση των Τούρκων.

Ξανά Ζέρβας

Επειδή ακούγονται πολλά σενάρια για τον ∆ήμο Θεσσαλονίκης, οι πληροφορίες της στήλης είναι οι εξής: η Ν.∆. στις επόμενες εκλογές θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ζέρβα δίχως περιστροφές, καθώς υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπό του. Και η εκτίμηση αυτή πηγάζει καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν τον Ζέρβα έναν «καθαρό παίκτη» που παρότι δεν στηρίχθηκε στις προηγούμενες εκλογές από τη Ν.∆., που είχε στηρίξει Ταχιάο, και τις εκλογές κέρδισε και, κυρίως, ουδέποτε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Η εξίσωση Νίκα

Και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ακουστεί παρόμοια σενάρια περί πιθανών υποψηφιοτήτων και στήριξης από τη Ν.∆. Η πραγματικότητα είναι παρόμοια –αλλά όχι ακριβώς ίδια– με της Θεσσαλονίκης. Στο Μαξίμου εκτιμούν τον Νίκα και δεν υπάρχει περίπτωση να τον αδειάσουν. Εάν επιλεγεί τελικά άλλο πρόσωπο –θα σας δώσω άλλη φορά πλήρες ρεπορτάζ– τότε αυτό θα γίνει κοινή συναινέσει με τον νυν περιφερειάρχη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο.

Ο φοιτητής Πιερρακάκης

Τη συμμετοχή του ως φοιτητής στο think tank Center for American Progress είχε την ευκαιρία να θυμηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραστήριο ινστιτούτο, του οποίου είναι συνιδρυτής ο –ελληνικής καταγωγής– Τζον Ποντέστα, «δεξί χέρι» τόσο του Μπιλ Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα. Αφορμή ήταν η συνάντησή του με τη Νίρα Τάντεν κατά την παρουσίαση που είχε ο υπουργός στους επικεφαλής των αμερικανικών ψηφιακών υπηρεσιών. Η Τάντεν αποτελεί ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του προέδρου Μπάιντεν και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ως εργαλείο πολιτικής. Στη συνάντησή τους, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής του ινστιτούτου, αναφέρθηκε στην παρουσία του νεαρού τότε Πιερρακάκη στο γνωστό αμερικανικό think tank, εξαίροντας ταυτόχρονα την καλή δουλειά που κάνει ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Ελληνικό χιούμορ

Στην επιτροπή Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προεδρεύει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν. Στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης, που τελείωσε νωρίτερα του αναμενομένου, ο Ρουσόπουλος έκανε μικρό χιούμορ: είπε στα μέλη πως η επιτροπή τελειώνει νωρίτερα για να απολαύσουν τα μέλη το Παρίσι, ενώ απευθυνόμενος στον Κόρμπιν τού είπε πως έχει τον χρόνο να μεταβεί στο Λονδίνο για να προλάβει τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, προκαλώντας την αντίδραση του Κόρμπιν πως προτιμά να μείνει στο Παρίσι για μέρες.

Η γενιά του ’80

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει έναν νέο άνθρωπο για γραμματέα του κόμματος, τον 34χρονο Παύλο Μαρινάκη (φωτ.), δεν του βγήκε μόνο επί της ουσίας, καθώς ο νεαρός δικηγόρος κάνει καλή δουλειά, αλλά δημιούργησε και «γραμμή». Ακολούθησε η εκλογή της 38χρονης Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αναμένεται να εκλεγεί γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο 36χρονος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ολοι τους γεννημένοι τη δεκαετία του ’80.

Θεωρείο: Ο Καραμανλής και η τελευταία ​​​​​​​υποψηφιότητα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή