Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Σε αναζήτηση του πιο κατάλληλου χρόνου

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Σε αναζήτηση του πιο κατάλληλου χρόνου

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς επί της ουσίας η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσεκτικά βήματα μελετούν στην κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ώστε όλα να γίνουν στο σωστό timing και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η προχθεσινή παράταση της μιας εβδομάδας, που μεταθέτει την ψήφιση του νομοσχεδίου από επτά έως δεκαπέντε ημέρες τουλάχιστον, μαρτυρά ακριβώς τις κυβερνητικές προθέσεις να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για ένα «ευαίσθητο» νομοσχέδιο.

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 29 Μαΐου και το αρχικό πλάνο ήταν να τελειώσει στις 12 Ιουνίου, ακολούθως να ενταχθούν οι παρατηρήσεις το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου και το επόμενο βήμα θα ήταν στις 17 Ιουνίου να κατατίθετο και είτε στο τέλος Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου να ερχόταν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Η παράταση μιας εβδομάδας στη διαβούλευση, που θα κρατήσει τελικά έως τις 19 Ιουνίου, πάει όλο το πλάνο μία εβδομάδα πίσω ή ακόμα και δύο, καθώς αν υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος.

Συνεπώς το νομοσχέδιο αναμένεται τελικά να έρθει προς ψήφιση περί τα μέσα προς το τέλος Ιουλίου.

Στην κυβέρνηση ζυγίζουν όλα τα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση θέλουν να δώσουν τον κατάλληλο χρόνο, ώστε όταν έρθει το νομοσχέδιο να έχουν λειανθεί βασικές αντιδράσεις που υφίστανται σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων, η πλειονότητα διαφωνεί με την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης.

Τούτο, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη έναρξη του θεσμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δημιουργεί προβληματισμό, καθώς έμπειρα στελέχη σημειώνουν πως δεν μπορεί να ξεκινήσει το νέο ειδικό σώμα τη δουλειά του, έχοντας την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι.

Σε αυτό το πλαίσιο η μία εβδομάδα παράτασης θεωρείται ένα βήμα πίσω για την εκτόνωση κάποιων θεμάτων, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη Ιουλίου εξυπηρετεί μια ακόμα σκοπιμότητα: να έχει τελειώσει η εξεταστική, να έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές και ως εκ τούτου να εισαχθεί το νέο αστυνομικό σώμα στα ιδρύματα ομαλά.

Είναι δεδομένο πάντως πως εντός της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη που ζητούν να αναλυθεί προσεκτικά το ισοζύγιο «κόστος και οφέλη» που λαμβάνει η κυβέρνηση από το νομοσχέδιο, με δεδομένο πως ο χρόνος των εκλογών μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από το τέλος της τετραετίας. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνουν όσοι βάζουν τους αστερίσκους, πως οι κινήσεις πρέπει να είναι ακόμα προσεκτικότερες, καθώς η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή δείχνει πως δεν έχει χάσει το τρένο της αυτοδυναμίας.

Το γεγονός άλλωστε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στα θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, όπως κατ’ εξοχήν είναι αυτό της εκπαίδευσης, φάνηκε από όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Κομβικό μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου», είπε, «είναι η στήριξη της νέας γενιάς, της νεολαίας μας που υπέστη σφοδρά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων» και πρόσθεσε πως «στο διάστημα που πέρασε έγιναν και γίνονται πολλά, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη σύνδεση με την αγορά, αλλά και γενικότερα για την τόνωση της απασχόλησης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή