Δένδιας: «Η περιοχή να κλείσει τα αυτιά της σε σειρήνες»

Δένδιας: «Η περιοχή να κλείσει τα αυτιά της σε σειρήνες»

Αναφορά Δένδια σε «τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας».

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μαυροβούνιο χθες και το Κόσοβο σήμερα προστίθενται στον κατάλογο της περιοδείας που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα σε κράτη της περιοχής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Ποντγκόριτσα, κατά την επικείμενη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη «θα καταστεί φανερό ότι η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας τόνισε πως «τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους και να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας». Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών επιπροσθέτως επισήμανε: «Και οι δύο χώρες πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή