Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη: Προσδοκίες και κίνδυνοι στη σκιά του πολέμου

Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη: Προσδοκίες και κίνδυνοι στη σκιά του πολέμου

Η κινητικότητα στα Βαλκάνια είναι μεγάλη και συνδεδεμένη με την ουκρανική κρίση. Αναταράξεις από τη ρωσική εισβολή έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στη ΝΑ Ευρώπη και οι Δυτικοί σπεύδουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα στα Βαλκάνια είναι μεγάλη και συνδεδεμένη με την ουκρανική κρίση. Αναταράξεις από τη ρωσική εισβολή έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στη ΝΑ Ευρώπη και οι Δυτικοί σπεύδουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Στη Θεσσαλονίκη, μεθαύριο Παρασκευή, ανασταίνεται, με πρωτοβουλία της Αθήνας, η Σύνοδος για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, παρουσία του κ. Ολαφ Σολτς και του κ. Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Σολτς θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενος από το Κόσοβο και το Βελιγράδι, το Σάββατο θα πάει στα Σκόπια και από εκεί στη Σόφια.

Στην Αχρίδα σήμερα συναντώνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και (για πρώτη φορά) του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χωρών υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε., παρουσία του Ούγγρου επιτρόπου για τη Διεύρυνση κ. Βαρχέλι.

Ο κ. Νίκος Δένδιας συνεχίζει την περιοδεία στη δυτική βαλκανική με επίσκεψη στην Πρίστινα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καλεί την ηγεσία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας στο Φανάρι. Ευρωπαίοι σπεύδουν να κρατήσουν ζωντανό το όραμα ηγεσιών και κοινωνιών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη των χωρών τους στην Ε.Ε. και να τους ζητήσουν να μην επιτρέψουν στις σειρήνες της ρωσικής προπαγάνδας να τις παρασύρουν σε επικίνδυνους δρόμους. Επίκεντρο των προσπαθειών Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι η αποτροπή αναζωπύρωσης των εθνοτικών διενέξεων, τις οποίες ανησυχούν ότι θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει η Ρωσία, εάν επιλέξει να μεταφέρει τη γεωπολιτική σύγκρουση στα εύφλεκτα Βαλκάνια. Ο καγκελάριος Σολτς αναμένεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις σε Βελιγράδι (κυρίως) και Πρίστινα για να συμφωνήσουν σύντομα σε λύση στο θέμα του Κοσόβου, και στον πρόεδρο Βούτσιτς να «μαζέψει» τον φιλορώσο ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που απειλεί με απόσχιση και διάλυση του παραπαίοντος αυτού κράτους. Το ίδιο και στη Σόφια όπου η ηγεσία της εξακολουθεί αναβιώνοντας διαμάχες περασμένων αιώνων, να εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών Ευρωπαίων και Αμερικανών βρίσκεται η αποτροπή αναζωπύρωσης των εθνοτικών διενέξεων.

Οι Ευρωπαίοι «τρέχουν», διαβλέποντας τον «εξ ανατολών» κίνδυνο αποσταθεροποίησης, να καλύψουν ολιγωρίες τους από το παρελθόν, που όμως έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των βαλκανικών κοινωνιών, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος στη ρωσική, και όχι μόνο, προπαγάνδα και επιρροή. Η μετάθεση για το νεφελώδες μέλλον της ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει προκαλέσει απογοήτευση στους ανθρώπους και απώλεια εμπιστοσύνης προς την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία ξύπνησαν τους χειρότερους εφιάλτες για τα Δυτικά, πρωτίστως, Βαλκάνια, που αισθάνθηκαν ότι βρέθηκαν απροστάτευτα από τους δυτικούς συμμάχους στους οποίους είχαν επενδύσει την ασφάλεια και το μέλλον.

Η διαφαινόμενη αλλαγή γεωπολιτικών προσανατολισμών των ΗΠΑ με κατεύθυνση τον Ειρηνικό είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια αίσθημα ανασφάλειας και την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί έπαψαν να ενδιαφέρονται για τα Βαλκάνια και αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους κενό ισχύος. Τώρα οι Αμερικανοί επέστρεψαν (αν έφυγαν ποτέ) ενισχύοντας με στρατεύματα στρατιωτικές συμφωνίες, σύγχρονο οπλισμό, το βαλκανικό τόξο (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα) και τις χώρες της Βαλτικής. Από κοντά και η Ευρώπη που και στα Βαλκάνια προσπαθεί να βρει τον «βηματισμό» της, με κύριο όπλο την πλήρη ένταξή τους στις δομές της.

Ως προς τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, πάντως, στις βαλκανικές πρωτεύουσες δεν περιμένουν σπουδαία πράγματα, πέραν κάποιων διακηρύξεων, χωρίς ωστόσο να τη θεωρούν μια άσκοπη μάζωξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή