Ελληνοτουρκικά: Σταθερά εμπρηστική η ρητορική της Αγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Σταθερά εμπρηστική η ρητορική της Αγκυρας

Υπό αμφισβήτηση έθεσε και πάλι την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας με μη διπλωματικό τρόπο εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπό αμφισβήτηση έθεσε και πάλι την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας με μη διπλωματικό τρόπο εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε θέμα Δωδεκανήσων.

Ο κ. Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Μπουγιάρ Οσμάνι, ανέφερε πως η Τουρκία έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ που αναφέρουν πως η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες και ισχυρίστηκε πως «αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με όρους αποστρατιωτικοποίησης».

Αμέσως μετά δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει αντρίκεια σε αυτές τις επιστολές που έχουμε στείλει. Ας πει πως δεν παραβιάζει το καθεστώς των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Εχουμε στο χέρι μας ντοκουμέντα. Δεν ισχύει κανένας από τους λόγους της παραβίασης. Αν δεν τερματίσει τις παραβιάσεις, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση της κυριαρχίας των νησιών. Θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και ζήτησε να εμποδιστεί η πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι οι Ελληνες πολιτικοί γίνονται επιθετικοί γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν στην Τουρκία, προσφεύγοντας σε «ακατανόητες απαντήσεις και δημαγωγία». Οπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ηγέτες της Ελλάδας «έχουν σύνδρομο κατωτερότητας».

«Αν δεν τερματίσει τις παραβιάσεις η Ελλάδα, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγες ώρες νωρίτερα το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Αμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ουσιαστικά η Αγκυρα μετράει ως παραβιάσεις και τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων και αξιωματικών στα ελληνικά νησιά!

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων για το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Λαμβάνονται διά της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας», ανέφερε στις δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Mπουρτζού Ναλίτς Γιοκούβα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέβασε τους τόνους σε επίπεδα επικίνδυνα και κατηγόρησε την Αθήνα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια.

Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας τα οποία βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας και επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί».

Ο κ. Μπαχτσελί για δεύτερη φορά έθεσε θέμα τουρκικής κυριαρχίας των Δωδεκανήσων καθώς δήλωσε ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Οποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή