Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Η ρητορική να μη μετατραπεί σε ένταση στο πεδίο

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Η ρητορική να μη μετατραπεί σε ένταση στο πεδίο

Μήνυμα στην Αγκυρα να μη μεταφερθεί η ένταση των σχέσεων επί του πεδίου έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στην Αγκυρα να μη μεταφερθεί η ένταση των σχέσεων επί του πεδίου έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» (για την Υγεία), τόνισε: «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά».

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, τονίζοντας πως «εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση» η Ελλάδα «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση, καθώς 20 εκατ. τόνοι σιταριού είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία με μόνο τρόπο μεταφοράς μέσω θαλάσσης, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. «Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία», συνέχισε και είπε πως η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνάει τα όρια και «από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική». Ο κ. Μητσοτάκης πάντως διαφάνηκε να τείνει μικρή χείρα φιλίας, καθώς τόνισε πως «φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Απευθυνόμενος εμμέσως προς τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις».

«Φρένο» στην εκλογολογία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έβαλε φρένο στην εκλογολογία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, «καθώς αυτό πιστεύει ότι ορίζει η θεσμική τάξη». Παράλληλα όμως σημείωσε πως «από τον Ιούλιο μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης» και «έχω δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Γι’ αυτό το επόμενο εξάμηνο θα είναι πλούσιο, όπως και μέχρι τον Αύγουστο όταν θα κλείσει για λίγες ημέρες η Βουλή. Είναι σημαντικό, καθώς έχουμε 12 μήνες μπροστά μας, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε διάλογο με κραυγές και κατηγορίες χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία». Τέλος, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, από τη στιγμή που θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά. «Είμαστε μπροστά σε παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την κοινωνία και θα εξακολουθήσει να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της εξόδου από την επιτήρηση και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή