Τουρκία: Η άσκηση «Efes 2022» και τα σενάρια απόβασης στις ακτές

Τουρκία: Η άσκηση «Efes 2022» και τα σενάρια απόβασης στις ακτές

Στην τελική φάση της άσκησης «Εfes 2022» εκτελέστηκαν και πολλά σενάρια απόβασης σε ακτές.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην τελική φάση της άσκησης «Εfes 2022» εκτελέστηκαν και πολλά σενάρια απόβασης σε ακτές. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, αποβατικά σκάφη προσέγγισαν την παραλία, όπου πεζοναύτες, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν απόβαση. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρωση των αμυντικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην παραλία, τα άρματα μάχης έριξαν καπνογόνα δημιουργώντας ένα τείχος ομίχλης και βοήθησαν τους πεζοναύτες να προχωρήσουν για να τεθεί η περιοχή υπό έλεγχο.

Νωρίτερα οι κορβέτες κλάσης ΑDA του τουρκικού ναυτικού έπληξαν με βολές την περιοχή που έγινε η απόβαση και εξουδετέρωσαν συγκεκριμένους αμυντικούς στόχους. Αμέσως μετά επιθετικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την παραλία και έπληξαν συγκεκριμένους στόχους. Μέλη των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού της Τουρκίας προσέγγισαν με τα φουσκωτά τους την περιοχή και με ρουκέτες τους εξουδετέρωσαν το ραντάρ.

Σε όλες τις φάσεις της άσκησης και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και σενάρια χρήσης του πυροβολικού, το οποίο έπληξε στόχους στις ακτές που βρίσκονται απέναντι, έγινε χρήση μεταγωγικών ελικοπτέρων για τη μεταφορά πεζοναυτών και όλα αυτά στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτή τη φάση της άσκησης την παρακολούθησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κατάσταση πολέμου θεσμικά είναι και ο «αρχιστράτηγος». Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πριν από δύο ημέρες με έμμεσο τρόπο είχε ξεκαθαρίσει πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα.

«Για επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα» κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη άσκηση είναι τακτική και έχει στόχο τη συνεργασία, δίνοντας το παράδειγμα συμμετοχής πολλών χωρών. Ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν διαφορετική άποψη: όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, που μίλησε «για επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα», η εφημερίδα Aksam στην ιστοσελίδα της σχολίασε την «Εfes» ως «προειδοποίηση στη γειτονική χώρα».

Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως και το τηλεοπτικό δίκτυο ΗaberGlobal, το οποίο μίλησε «για επίδειξη δύναμης με τη συμμετοχή των Ερντογάν και Μπαχτσελί».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ με μήνυμά του στο Twitter δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την άσκηση και απείλησε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δίχως να ξεκαθαρίσει σε ποιον απευθύνεται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή