Θεωρείο: Δεν θα είναι υποψήφιος ​​​​​​​ο Παπαθανάσης

Θεωρείο: Δεν θα είναι υποψήφιος ​​​​​​​ο Παπαθανάσης

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανατροπή» υπάρχει, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, στην υποψηφιότητα του Νίκου Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα. Ενώ αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως ο αν. υπουργός έχει κλειδώσει μία θέση στα ψηφοδέλτια, τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι πληροφορίες μου λένε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δώσει τη μάχη του σταυρού στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και θα συνεχίσει να είναι σταθερά αφοσιωμένος στα υπουργικά του καθήκοντα, ενώ αναμένεται να περιοδεύει και ανά την Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει το κυβερνητικό έργο μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, των ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων και των έργων ΣΔΙΤ.

Υποψηφιότητα-έκπληξη

Τη στενή σχέση που απέκτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Εκκλησία κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δεν έχει σκοπό να την εγκαταλείψει, αλλά αντίθετα επιθυμεί να την κάνει «επίσημη». Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνω πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να έχει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του κάποιο πρόσωπο που θα συμβολίζει αυτή τη σχέση και θα δείχνει πως η αξ. αντιπολίτευση έχει σταθερούς δεσμούς με την Ελλαδική Εκκλησία. Το ιδανικότερο πρόσωπο για να συμβολίσει αυτή τη σχέση είναι ο Κώστας Δήμτσας, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και πρόσωπο με έντονη κοινωνική προσφορά μέσα από τις τάξεις της Εκκλησίας, κάτι που «ταιριάζει» στην αξ. αντιπολίτευση. Ο Δήμτσας διετέλεσε και διοικητής του Αγίου Ορους επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και μετά το 2019 εξακολουθεί να αποτελεί ατύπως τον σύνδεσμο μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Κουμουνδούρου. Δεν ξέρω αν τελικά συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, καθώς εξαρτάται από τον ίδιο, η επιθυμία πάντως του κόμματος είναι δεδομένη.

Σενάρια για Κωσταράκο

Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε στην παρούσα συγκυρία να ενισχύσει τα ψηφοδέλτιά του και με πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συμβολισμός δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναλυθεί διεξοδικά, καθώς είναι αυτονόητος, αφού τέτοιες υποψηφιότητες εκπέμπουν μήνυμα ενότητας καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη αποδοχή στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ένα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι για αξιοποίηση είναι αυτό του Μιχαήλ Κωσταράκου. Ο στρατηγός είναι πρώην Α/ ΓΕΕΘΑ αλλά και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.E., ενώ έχει αποστρατευτεί πάνω από τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας το κατάλληλο κενό για να περάσει στην όχθη της πολιτικής.

Αναβάθμιση υφυπουργείου

Μια και σας λέω για σκέψεις που υπάρχουν στο Μαξίμου να σας πω και αυτό: στο νεοκλασικό έχουν διάφορες σκέψεις για σπασίματα υπουργείων ή δομικές αλλαγές. Ενα από αυτά είναι η αναβάθμιση του υφυπουργείου Οικονομικής Διπλωματίας που ηγείται ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Γκάγκα για Ευρωβουλή

Το σενάριο η Μίνα Γκάγκα να είναι στην επόμενη Ευρωβουλή έρχεται όλο και πιο κοντά. Από τους νυν ευρωβουλευτές η στήλη έχει ξαναγράψει πως μόνο δύο μπορεί να είναι εκ νέου στη «λίστα» από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, όπως όλα δείχνουν: ο επικεφαλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο «Μανόλο»

Εναν πολύ έμπειρο σύμμαχο είχε ο Θανάσης Μπακόλας όλο το προηγούμενο διάστημα ως υποψήφιος γ.γ. του ΕΛΚ. Ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη συνεργάστηκε με τον Μανώλη Μαυρομμάτη που από τη θητεία του στην Ευρωβουλή και αργότερα ως συνεργάτης της Βουλγάρας επιτρόπου Ανάπτυξης Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία του ΕΛΚ. Με το πέρας της διαδικασίας μάλιστα ο Μπακόλας έβγαλε μια φωτογραφία με τον Μαυρομμάτη και την Εφη Σπηλιοπούλου, συνεργάτιδα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, που επίσης ήταν στο πλευρό του. Το «γκολ» μπήκε, που θα έλεγε και ο ίδιος ο Μανόλο.

Ζεβελάκης στο Παρίσι

Βαλίτσες για το Παρίσι ετοιμάζει ο επικεφαλής της Εθιμοτυπίας πρέσβης Δημήτρης Ζεβελάκης, που θα πάρει τη θέση της Αγλαΐας Μπαλτά. Ο Ζεβελάκης ήταν επί τρία χρόνια πρέσβης στο Μπουένος Αϊρες και επέστρεψε για να αναλάβει το διπλωματικό γραφείο της προεδρίας της Δημοκρατίας. Τώρα ετοιμάζεται για Γαλλία, με τις πληροφορίες να λένε πως στη μετακίνηση συμφωνούν και το Μαξίμου και ο Δένδιας.

Κόβει από ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες είναι πολύ πιθανόν να έχει το ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές γειτονιές της Β΄ Πειραιά. Η πρώτη που εξετάζεται είναι η επιστροφή του Αντώνη Λιντζέρη, αδελφού του πρώην βουλευτή και στενού φίλου του Β. Βενιζέλου. Η έτερη είναι αυτή του περιφερειακού συμβούλου Δ. Κατσικάρη, ο οποίος είναι και συγγενής του Κ. Λαλιώτη. Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτή η υποψηφιότητα, τότε εικάζεται πως θα «χτυπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, καθώς ο Κατσικάρης έχει παραδοσιακά ερείσματα στο αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ, το κοινό δηλαδή που μετακινήθηκε από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποίηση Κοτζαμάνη

Στο Εθνικό Συµβούλιο για τον συντονισµό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλιών για το δηµογραφικό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κοµβικό ρόλο αναµένεται να έχει ο καθηγητής Βύρων Κοτζαµάνης που γνωρίζει άριστα το θέµα και έχει δουλέψει εδώ και χρόνια το ζήτηµα.

Μήνυμα

Μία πραγµατικά µεγάλη συγκέντρωση έκανε την Τετάρτη το βράδυ σε ξενοδοχείο της Συγγρού ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆. και υποψήφιος στα νότια Τ. Γαϊτάνης, στέλνοντας µήνυµα πως δεν είναι ο αδύναµος κρίκος του νότου. Παρόντες ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόµου, ο ∆. Αβραµόπουλος, ο Ν. Χαραδαλιάς, ο γραµµατέας της Ν.∆. Π. Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Νέζης.

Ψυχραιμία, υπουργέ

Αν κάτι επιδιώκει η Αγκυρα σε αυτόν τον πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει, είναι να προκαλέσει την Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να κάνει εκείνη πρώτη το… λάθος. Στο πλαίσιο αυτό δηλώσεις όπως αυτή του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν βοηθάνε. Τι είπε ο υπουργός; «Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», μία δήλωση που στην άλλη όχθη του Αιγαίου μάλλον θα την υποδέχτηκαν τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Θεωρείο: Δεν θα είναι υποψήφιος ​​​​​​​ο Παπαθανάσης-1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή