Πέτσας: Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζώα συντροφιάς

Πέτσας: Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζώα συντροφιάς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά όλο αυτό το διάστημα σε πλήθος παρεμβάσεων για την υλοποίηση του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, αναφέρει απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τροπολογία σχετικά με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του ζώου ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Κώστα Ζαχαριάδη που χαρακτηρίζουν «ανεφάρμοστο» τον νέο νόμο 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, ο κ. Πέτσας τονίζει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου» και αναφέρεται στις παρεμβάσεις για την υλοποίηση του νέου πλαισίου.

Αναφέρεται ειδικότερα στη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, για υποδομές και στειρώσεις των αδέσποτων, στην έκδοση ΚΥΑ για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αναμένεται η έκδοση της λοιπής σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας, της σχετικής εγκυκλίου καθώς και για όλες τις σχετικές με την εφαρμογή του νέου νόμου λοιπές ενέργειες.

Σχετικά με την τροπολογία, ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι διατυπώνει αυτό που ισχύει εκ των πραγμάτων: προφανώς η υποχρέωση αποστολής γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ισχύει αφότου διασφαλιστεί ότι είναι δυνατή η αποστολή του δείγματος. 

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «η επ’ αόριστον παράταση που δόθηκε για τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς για στείρωση ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού καθώς και της επιβολής των αντίστοιχων προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες, αποτελεί την ουσιαστική αυτοκατάργηση του νόμου και την παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψηφίζει».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, «ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αποσιωπά ότι, με την εν λόγω τροπολογία, επιβεβαιώνεται η εφαρμογή του νόμου σε όλες τις διατάξεις του και η υποχρεωτική τήρησή του. Μάλιστα, χάρη στην τροπολογία αυτή λύνονται τα χέρια των φιλοζωικών σωματείων που επιτελούν τιτάνιο έργο -το οποίο δεν μπορεί να εξαρτάται από τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου, που αναγκαστικά απαιτεί χρόνο ενόψει της επιλογής του αναδόχου με όρους διαφάνειας και νομιμότητας». 

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας τονίζει ότι «στο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα παρακολουθήσουμε τον κατήφορο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με την συγκρότηση και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, επιταχύνουμε την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε με τον ν. 4830/2021 και παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάνουμε πράξη: ”κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο”».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή