Πρόταση παραπομπής για Novartis

Πρόταση παραπομπής για Novartis

Η εισαγγελική εισήγηση για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και την Ελ. Τουλουπάκη σχετικά με την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών στην υπόθεση.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το δικαστικό έτος και αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης πολλοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή κατέθεσε την πρότασή της για το ποιοι και για ποιες κατηγορίες πρέπει να δικαστούν από Ειδικό Δικαστήριο, σχετικά με την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών στις παράνομες πρακτικές της Novartis.

Η εισαγγελέας αξιολογεί το σύνολο του ογκωδέστατου υλικού που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή, τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός, αναπληρωτής στο χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ως ηθικός αυτουργός στην κατάχρηση εξουσίας των εισαγγελέων που υπηρέτησαν στο νευραλγικό τμήμα της Διαφθοράς. Επίσης προτείνεται σε δίκη να παραπεμφθούν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και δύο συνεργάτες της, οι Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών με μόνα στοιχεία τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο και χωρίς από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στη συνέχεια οι καταθέσεις τους να επιβεβαιωθούν. Η πρόταση της κ. Μετσοβίτου-Φουρλή αποτελεί κόλαφο για τις παρασκηνιακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι δέκα πολιτικοί, ενώ ειδικά τονίζεται η ευθύνη της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

Πέραν αυτών, κατά την εισαγγελέα, προκύπτει από τις έρευνες ότι το καλοκαίρι του 2016 άσκησε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αφόρητες πιέσεις στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου να επισπεύσει τους φορολογικούς ελέγχους για τον Γιάννη Αλαφούζο και να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του, ώστε να μην μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται σε πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ενοχοποίηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, αλλά και τους φορολογικούς ελέγχους του αποθα-νόντος Ανδρέα Βγενόπουλου. Σε ό,τι αφορά το σκέλος που εστάλη από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση, με βάση τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές εις βάρος του με όχημα δικαστικές του εμπλοκές, η εισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνει η συγκεκριμένη υπόθεση να μη φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Προτείνει να μη γίνει κατηγορία ούτε κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ούτε κατά των δημοσιογράφων που είχαν εμπλακεί, Ιωάννη Φιλιππάκη, Γιάννας Παπαδάκου, Αλέξανδρου Τάρκα, αλλά και του Κώστα Βαξεβάνη, που είχε απολογηθεί στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Πάντως, η ενοχοποίηση των πολιτικών, χωρίς στοιχεία, όπως απεδείχθη, στις δωροληψίες της Novartis και ο προσανατολισμός των ανακρίσεων στην πολιτική πτυχή της υπόθεσης και όχι στην ουσία των πρακτικών του φαρμακευτικού κολοσσού, πέραν των θεμάτων δημοκρατίας και κράτους δικαίου που θέτουν, είχαν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό των ερευνών και την πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο, καθώς η ουσία των πρακτικών της Novartis δεν ερευνήθηκε όπως έπρεπε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη – και όταν αυτό έγινε, έγινε έπειτα από πολύ καιρό και εντελώς επιφανειακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή