Βαλκάνια: Μήνυμα Δένδια από την Αχρίδα

Βαλκάνια: Μήνυμα Δένδια από την Αχρίδα

Σε μια τυπική, κοινωνικού χαρακτήρα χειραψία περιορίστηκαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκαν στην Αχρίδα στο πλαίσιο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 (Prespa Forum Dialogue).

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια τυπική, κοινωνικού χαρακτήρα χειραψία περιορίστηκαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκαν στην Αχρίδα στο πλαίσιο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 (Prespa Forum Dialogue). Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής δεν υπήρχε κάποια προσπάθεια για συνάντηση των δύο ανδρών. Ο κ. Δένδιας, βέβαια, δεν μετέβη στην Αχρίδα για να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά για να μεταφέρει το μήνυμα της Αθήνας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων συνολικότερα. Αφησε, μάλιστα, αιχμές για την επέκταση της επιρροής τρίτων, μη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. «Αυτό το οποίο πρέπει με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την Ε.Ε., το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ενδεικτικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας – Αιχμές για την επέκταση της επιρροής τρίτων, μη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Ράντμαν, τον ειδικό εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ και την αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρομπέρτα ντι Κάρλο. Στην παρέμβασή του στο φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ιστορίες επιτυχίας (success stories) στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκπροσωπεί μία: «τη σχέση μας με τη Βόρεια Μακεδονία. Πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν σε ένα φόρουμ εξωτερικής πολιτικής, το Φόρουμ των Πρεσπών, και θα συνηγορούσε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της σχέσης της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια. Επ’ αυτού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον σημαντικό εταίρο στο εμπόριο και στις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στη συνεργασία που επέφερε μεταξύ Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή