Τα δύσκολα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα δύσκολα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κινητοποίηση στην Κουμουνδούρου για τα ψηφοδέλτια, την ενεργοποίηση της νεολαίας και την ανανέωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μυστικό πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη βάλει κάτω και μελετούν τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών. Κομματικές πηγές εκτιμούν πως την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός θα τις προκηρύξει προκειμένου να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Με αυτό το σκεπτικό, τίποτα στην Κουμουνδούρου δεν θυμίζει καλοκαίρι. Το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδρίασε χθες, η Πολιτική Γραμματεία θα συγκληθεί σήμερα για το θέμα των ψηφοδελτίων και της αρμόδιας επιτροπής, ενώ την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έπειτα από αρκετό καιρό, θα μαζευτεί στην αίθουσα της Γερουσίας. Επιχειρώντας να αναδείξει πόσο σημαντικές είναι οι γέφυρες μεταξύ των δυνάμεων του Κέντρου και της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Πέμπτη στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Είναι γεγονός ότι οι τάσεις, πέρα από μια περίοδο αναστοχασμού που περνούν, έχουν κηρύξει άτυπη εκεχειρία. Το σήμα το έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την υποστηρικτική ανάρτησή του τόσο για τον Νίκο Παππά όσο και για τη Ρένα Δούρου. Εκτιμούν άλλωστε πως ακόμα και η παραπομπή του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στο Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα αποτελεί ένα επικοινωνιακό σόου που συμπίπτει με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Ποια είναι τα δύσκολα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση;

• Η κάλυψη της δημοσκοπικής διαφοράς. Από τη στιγμή που η κλεψύδρα αδειάζει, όπως υποστηρίζουν, ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να καταφέρουν να αποκτήσουν μια δυναμική που την αναζητούν εδώ και τρία χρόνια. Αναλύουν, ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, που, όπως αναφέρουν, δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική άνω του 70%.

• Η αναζήτηση νέων προσώπων με πολιτικό εκτόπισμα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανανεωθεί από την περίοδο που βρισκόταν ακόμα στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει να δώσει αέρα ανανέωσης στα ψηφοδέλτια, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από αμφίπλευρη διεύρυνση. Αναζητεί ενεργούς πολίτες και επιστήμονες που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

• Η ενεργοποίηση της νεολαίας είναι το μεγάλο στοίχημα που δεν έχει κερδηθεί από το 2012. Ενδεικτικό είναι πως στον χώρο των πανεπιστημίων το αποτύπωμα του κόμματος είναι μηδενικό.

• Το κυβερνητικό πρόγραμμα –που ανανεώνεται ενόψει της ΔΕΘ– θα πρέπει να είναι συμπυκνωμένο, σαφές, ρεαλιστικό και οι δεσμεύσεις του κόμματος να αποτυπωθούν στην κοινωνία.

Συναντήσεις

Η ακρίβεια και η οικονομία θα αποτελέσουν το βασικό σημείο της καμπάνιας και οι επαφές με φορείς είναι συνεχείς. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Τουρισμού – Επισιτισμού. Εκανε λόγο για «τρομακτική έλλειψη» εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και σε όλους τους κλάδους, καθώς «τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο». Επανέλαβε πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να ανέβει στα 800 ευρώ και να ξεκινήσει, έστω σε πιλοτική εφαρμογή, η δυνατότητα του 35ώρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Για ρεκόρ διαστρέβλωσης και προπαγάνδας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Οικονόμου: «Ως αποτέλεσμα της συστηματικής μας προσπάθειας για τη μείωση της ανεργίας, σήμερα η προσφορά θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση σε αρκετούς δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή