Ελληνοτουρκικά: Αμεση αποκλιμάκωση ζητάει από την Άγκυρα η Ε.Ε.

Ελληνοτουρκικά: Αμεση αποκλιμάκωση ζητάει από την Άγκυρα η Ε.Ε.

Αυστηρή αναφορά στην Τουρκία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή αναφορά στην Τουρκία περιλαμβάνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι «27», βάσει του προσχεδίου, καλούν για μία ακόμα φορά την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σχετικό απόσπασμα του προσχεδίου, που είχε την ευκαιρία να εξετάσει η «Κ», αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ανακαλώντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδοκά από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην υπηρεσία της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως έκανε προχθές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας και όπως έκανε ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ωστόσο να ανεβάσει τους τόνους, αναμένοντας τις αντιδράσεις της Αγκυρας και το αν θα υλοποιηθούν οι προθέσεις αποκλιμάκωσης που εξέφρασε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ο Χουλουσί Ακάρ, o oποίος είχε τετ α τετ με τον Ν. Παναγιωτόπουλο.

Το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στους «27» – Ανάβει πράσινο φως για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Κατά τα άλλα, όλα δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών-μελών (Coreper) τη Δευτέρα, καμία χώρα δεν έφερε αντίρρηση στη σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες, μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει πολιτικό του αντίπαλο κατά τις πρόσφατες ουγγρικές εκλογές. Ο κ. Ορμπαν διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι η Ουγγαρία θα στηρίξει το συμβολικό πρώτο βήμα της Ουκρανίας στον δρόμο προς την ένταξη στην Ε.Ε.

Λιγότερο ρόδινα είναι τα πράγματα σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Βουλγαρία παραμένει αμετακίνητη σχετικά με τους όρους που θέτει στη Βόρεια Μακεδονία (γλώσσα, βουλγαρική μειονότητα), ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι ηγέτες των έξι χωρών της περιοχής είναι προσκεκλημένοι σε συνάντηση κορυφής με τους ομολόγους τους των «27» αύριο το πρωί. Ωστόσο με tweet του χθες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αναφέρει ότι είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Σερβίας και της Β. Μακεδονίας, λέει ότι η Βουλγαρία έχει «απαγάγει» την Ε.Ε. και διερωτάται τι νόημα έχει η παρουσία τους στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή