Τουρκία: Στάση αναμονής ενόψει Συνόδου Ε.Ε.

Τουρκία: Στάση αναμονής ενόψει Συνόδου Ε.Ε.

Σε στάση αναμονής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Αγκυρα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αντίδρασή της το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε στάση αναμονής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Αγκυρα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αντίδρασή της το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τούρκοι αξιωματούχοι θα περιμένουν και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπως και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν πως σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι η Ελλάδα τηρεί σκληρή στάση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, τότε δεν αποκλείουν ένα δεύτερο κύμα ρητορικής επίθεσης με στόχο τα νησιά και τη στρατιωτικοποίησή τους. Στις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες υπάρχουν αρνητικά σχόλια για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο capital.gr που κατηγόρησε την Τουρκία για επεκτατισμό, όπως και για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες.

Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ η Ψέριμος – Κατηγορούν την Ελλάδα πως στρατιωτικοποιεί το νησί.

Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ μπήκε η Ψέριμος. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσαν εικόνες από το ελληνικό νησί και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό, κατηγορώντας την Ελλάδα πως στρατιωτικοποιεί την Ψέριμο! Ειδικότερα, όπως τονίζει το πρακτορείο Anadolu, «η Ψέριμος βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εδώ απαγορεύεται να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Αναφερόμενο στις ελληνικές κινήσεις, υπογραμμίζει πως «συνεχίζεται όμως η εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων. Το πρακτορείο Ανατολή κατέγραψε τις ενέργειες στρατιωτικοποίησης. Οι δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται δίπλα από τη σημαία. Υπάρχει ελικοδρόμιο, τέσσερα κτίρια και παρατηρητήριο».

Για πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας κάνει λόγο το TRT. Τονίζει πως «παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός στην Ψέριμο», η οποία, όπως αναφέρει, «έχει εξοπλιστεί κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών». Σημειώνει επίσης πως «η ένταση αυξήθηκε με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο νησί». Η καταγραφή και η δημοσίευση των φωτογραφιών από κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας θεωρείται πως είναι μια συστηματική ενέργεια της Αγκυρας, και αναλυτές θεωρούν πως τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να γίνουν παρόμοια ρεπορτάζ για άλλα νησιά.

Τέλος, φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία υποστηρίζουν πως το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που έχει την ονομασία «Aμντουλ Χαμίτ» και αγοράστηκε από τη Νότια Κορέα, θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μετά τις 15 Ιουλίου και, όπως αναφέρει το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο, «οι πρώτες γεωτρήσεις του πιθανότατα θα γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή