ΝΑΤΟ–Ελληνοτουρκικά: «Ετοιμοι για μηχανισμό απεμπλοκής»

ΝΑΤΟ–Ελληνοτουρκικά: «Ετοιμοι για μηχανισμό απεμπλοκής»

Ως «δύσκολη» περιέγραψε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει ξανά τον μηχανισμό απεμπλοκής που δημιουργήθηκε το 2020 προκειμένου να υπάρχει ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο γαλλικό περίοδο LE POINT. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του κ. Στόλτενμπεργκ στον μηχανισμό απεμπλοκής έρχεται λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός απεμπλοκής, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι πρακτικά τα βασικά σημεία επαφής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των χωρών στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια.

Την ίδια στιγμή, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, συνήθως φειδωλής σε ό,τι αφορά θέματα που αγγίζουν έστω και εμμέσως την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη «σεβασμού για την κυριαρχία και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών στην Ευρώπη». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ούγγρο ομόλογό του για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς και στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας. Και συμπλήρωσε ότι «παρότι απαντάμε στο σύνολο των παρανόμων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε πάντοτε ψύχραιμα, με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας και να μην παρασυρόμαστε σε ρητορικές αντιπαραθέσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συνεισφορά της Ουγγαρίας στον Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα. Επί τούτου ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «βλέπουμε μια μεγέθυνση της προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και μια ρητορική όξυνση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι «αποτελούνται από χώρες που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες για να αποτελέσουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κενό σε αυτή την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους να είναι μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή