Σε πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης η κ. Σακελλαροπούλου

Σε πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης η κ. Σακελλαροπούλου

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε χθες το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε χθες το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ. Το στρατόπεδο βρίσκεται στην καρδιά του αλσατικού δρυμού, των Vosges (Βόσγια όρη), σε υψόμετρο 800 μ. Πρόκειται για το μοναδικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία. Σε αυτό το στρατόπεδο θανατώθηκαν από τους ναζί περίπου 17.000 άνθρωποι. Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία στην προχθεσινή ομιλία της στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε έμφαση στην καταδίκη του ρατσιστικού λόγου κάθε λογής και στόχευσης, ξεναγήθηκε στο μουσείο, έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας αφιερωμένης στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον θάλαμο αερίων και κατέθεσε στεφάνι σε παρακείμενο μνημείο, όπου αναγράφονται όλα τα θύματα, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες Εβραίοι που βρήκαν εκεί τον θάνατο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις.

Το στρατόπεδο Νατζβάιλερ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1941 και προοριζόταν κυρίως για ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στα ευρωπαϊκά κινήματα αντίστασης. Στο στρατόπεδο αυτό φυλακίστηκαν επίσης Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι και μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι φυλακισμένοι εργάζονταν ως σκλάβοι στην υπηρεσία του Ράιχ και από το 1944 ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται για τη ναζιστική πολεμική βιομηχανία.

Κατά την επίσκεψή της στο Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο μουσείο.

Δίπλα στο στρατόπεδο βρίσκεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκτοπισμένων Αγωνιστών της Αντίστασης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005 και στεγάζει μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον ναζισμό και στην Αντίσταση, την οποία επισκέφθηκε η κ. Σακελλαροπούλου. Στο στρατόπεδο Νατζβάιλερ ή στα παραρτήματά του εκτοπίστηκαν 205 Ελληνες, μεταξύ των οποίων 128 Εβραίοι. Προέρχονταν κυρίως από το Νταχάου και από το Στούτχοφ (Stutthof) της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, τον Αύγουστο του 1943, 45 Ελληνες Εβραίοι και Εβραίες δολοφονήθηκαν στον θάλαμο αερίων του στρατοπέδου για να γίνουν μέρος της συλλογής σκελετών του καθηγητή August Hirt. Ολοι προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στο γκέτο του βαρώνου Hirsch, στη Θεσσαλονίκη, πριν απελαθούν στο Αουσβιτς και στη συνέχεια στο Νατζβάιλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή