Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

«Είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Σημειώνει επίσης πως «η Ε.Ε. δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), επιδείχθηκε μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η Ε.Ε. δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Ε.Ε. να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός, ότι η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, την στρατιωτικοποίηση των νησιών και τις πρακτικές απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.

Η Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί – και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας – στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό απαιτούν τα ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή