Ελληνοτουρκικά: «Όχι» στο παιχνίδι της έντασης

Ελληνοτουρκικά: «Όχι» στο παιχνίδι της έντασης

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Αγκυρα, από τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά είχε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o oποίος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης με την Τουρκία, που έχει πάντα στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο ίδιος πάντα θα καλεί «σε έναν καλόπιστο διάλογο» τη γείτονα, «ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς δε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Μαδρίτη, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Οσον αφορά τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος. «Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία για τις προκλήσεις της Τουρκίας». Υπενθυμίζεται πως στα συμπεράσματα η Ε.Ε. καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών «και να αποκλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».

Tα Δυτ. Βαλκάνια

«Εχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου –που ήταν και τα βασικά– ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία και με προοπτική στη Γεωργία και στη Βοσνία, «εφόσον βεβαίως υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα». Πρόσθεσε δε, σε μία αναφορά με ιδιαίτερη σημασία, πως «είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας». Οσον αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας πως «τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Πρόταση για πλαφόν

Στα θέματα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανέφερε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα».

Τέλος, ερωτηθείς και στις Βρυξέλλες για το θέμα των πρόωρων εκλογών, παρέμεινε στη θέση που είχε εκφράσει τις προάλλες, όταν είχε πει πως θέλει εκλογές στο τέλος της 4ετίας, αλλά παράλληλα δεν θα αφήσει να έχει η χώρα τοξικό κλίμα για 10 μήνες. «Εχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει πως οι υπουργοί έχουν κατεβάσει μολύβια και «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή