Βουλή: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στις 6 Ιουλίου

Βουλή: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στις 6 Ιουλίου

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που στηρίχθηκαν στη δυνατότητα που εξασφαλίσαμε χάρη στο  οικονομικό μας σχέδιο, την επαγγελματική διαχείριση των δεδομένων και τις μελετημένες νομοθετικές μας παρεμβάσεις.  Οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση  στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική πολιτική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε 12 κομβικά -όπως τα χαρακτήρισε- σημεία της κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν άθλια και κανείς δεν την ξεχνά: Υψηλότατη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο, ανύπαρκτη μέριμνα για τις ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος».

«Η κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Γιατί αρχή μας -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός» σημείωσε.

Αναφέρθηκε, δε, στα εξής 12 σημεία:

 1. Μείωση της ανεργίας.
 2. Παροχή 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας.
 3. Παροχή 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.
 4. Νέα ψηφιακά εργαλεία για ανέργους (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά κλπ.
 5. Παροχή 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).
 6. Νόμος για εργασιακά.
 7. Αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
 8. Μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω – Ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ – Επιστροφή συντάξεων 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων.
 9. Ρεκόρ στην έκδοση κύριων συντάξεων: «Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019» είπε ο κ. Οικονόμου.
 10. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 11. Παροχή 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 12. Μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT