«Turkaegean»: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς

«Turkaegean»: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητεί από Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση του εν λόγω ζητήματος

7' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα «Turkaegean».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητεί από Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ – της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της ΕΕ».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι, αν και γνωρίζει, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων», παραμένει «πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι «στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.

ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας, διέταξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Οικονόμου – Κικίλιας: Προσφυγή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση του όρου του «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Όπως διαμήνυσε χθες, Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνάται πώς και γιατί συνέβη.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια «αθέμιτη εμπορική πρακτική που θα προσβληθεί και θα αποκατασταθεί». Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει η «Κ», στις ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν την εμπορική ονομασία «Turkaegean».

Παρομοίως και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά και «θα προσβάλει αυτή τη διαδικασία» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος «Τurkaegean» έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031.

«Turkaegean»: Έντονη αντίδραση Μ. Σχοινά – Επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς-1

Αντίθετα, όπως είχε γράψει η «Κ», στις ΗΠΑ η τουρκική αίτηση για την εμπορική κατοχύρωση του όρου απορρίφθηκε στο σύνολό της από την ομοσπονδιακή υπηρεσία στο υπουργείο αμερικανικό Εμπορίου.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία του όρου «Turkaegean», ως εμπορικού σήματος.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Τουρκία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. «Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης» επισημαίνουν.

Τονίζουν, επίσης, ότι «η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα». Ρωτούν, δε, τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
  2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
  3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO);
  4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργός;
  5. Οργανώθηκε από την κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
  6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας;

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας» του κ. Γεωργιάδη, επισημαίνοντας ότι «διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού. Αντί να παραιτηθεί που – εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο – λόγω ανικανότητάς του παραδόθηκε στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη. Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το “Turkaegean”. Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει».

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Αδικαιολόγητη ολιγωρία

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι προκαλούνται ποικίλα ερωτηματικά από την «αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου». Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Σε μια περίοδο συνεχών τουρκικών προκλήσεων, προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος “Turkaegean” από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο “ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  Άλλωστε εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).  Ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο  του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος. Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος  Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή