Επιτελικοί, αλλά όχι υποψήφιοι

Επιτελικοί, αλλά όχι υποψήφιοι

Γιατί οι δύο υπουργοί Επικρατείας προσανατολίζονται στο να μην πολιτευθούν στις επόμενες εκλογές

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: είναι εξωκοινοβουλευτικοί, προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, βρίσκονται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργοί Επικρατείας και, βέβαια, δεν είναι ο ορισμός αυτού που χαρακτηρίζεται «πολιτικός», αλλά τεχνοκράτες. Πρόκειται, όμως, για δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή πορεία εντός του Μαξίμου. Ο λόγος για τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Ακη Σκέρτσο, που εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται στον στενό πυρήνα της διακυβέρνησης. Τελευταία, υπάρχει μία –εύλογη– συζήτηση για το επόμενο βήμα τους. Κανένας από τους δύο, λένε, δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να πολιτευθεί. Γιατί; Γιατί δύο τόσο έμπειροι, πλέον, επιτελείς σκέφτονται να αποφύγουν την κάλπη; Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους.

Ακης Σκέρτσος

«Εξελάκιας» ορισμένου χρόνου

Ο «εξελάκιας» του Μαξίμου Ακης Σκέρτσος είναι πιο χαμηλών τόνων από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Με αποκλειστικά τεχνοκρατικό προφίλ –ο Γεραπετρίτης έχει σπάσει κάποιες φορές τα στεγανά– έχουν περάσει από τα χέρια του τα τρία αυτά χρόνια όλα τα σημαντικά πρότζεκτ της κυβέρνησης. Η αναβάθμισή του από υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σε υπουργό Επικρατείας τον Αύγουστο του 2021 δείχνει την εκτίμηση που έχει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπό του.

Ο Σκέρτσος σε όλη αυτή τη διαδρομή που έχει χαράξει στο Μαξίμου επιμένει να λέει πως πρόκειται για μια «δουλειά» με ημερομηνία λήξης, καθώς στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται το πάντρεμα που αναζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών. Τα τρία αυτά χρόνια κατάφερε όχι μόνο να γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα γρανάζια της κυβερνητικής μηχανής, αλλά παράλληλα να μη χάσει ποτέ τη στοχοθεσία του.

Παραμένοντας αταλάντευτα στην πλευρά του τεχνοκράτη, δεν έχει καν αστυνομική προστασία, καθώς θεωρεί πως κάνει «απλά μια δουλειά που θα τελειώσει» και δεν είναι πολιτικός. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζοντας τη σημασία των πολιτικών προσώπων και της σύνδεσης του κυβερνητικού έργου με τη λαϊκή βάση, εξακολουθεί να λέει πως τις πρωτοβουλίες πρέπει να τις έχουν πάντα οι πολιτικοί.

Ο Σκέρτσος, πάντως, έκανε την έκπληξη για πολλούς δίνοντας το «παρών» στο Συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Μάιο –ο Γεραπετρίτης επέλεξε να μη μιλήσει–, όπου ουσιαστικά συστήθηκε και στο κομματικό κοινό με μία ομιλία κάθε άλλο παρά τεχνοκρατική. «Σας μιλώ, λοιπόν, σήμερα από αυτό το βήμα ως ο εγγονός του πρόσφυγα παππού μου και του άλλου παππού μου, του περήφανου αγρότη από την ορεινή Κορινθία», είχε πει τότε, κερδίζοντας το χειροκρότημα του γαλάζιου κοινού. Και πρόσθεσε κάτι βαθιά πολιτικό: «Ο εξελάκιας», είπε ενστερνιζόμενος το προσωνύμιο που του έχουν κολλήσει στο Μαξίμου, «κρατάει από πολιτική ρίζα που διαχρονικά συμπορεύεται με αυτήν την ιστορική παράταξη» – εννοώντας τη μεσαία τάξη, που είναι αποτέλεσμα κοινωνικής κινητικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο ο τεχνοκράτης Σκέρτσος, με το προσωπικό του παράδειγμα, προσωποποίησε τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη: η Ν.Δ. είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη που πιστεύει στις αρχές της. Το «νεοδημοκρατικό βάπτισμα», ωστόσο, του Σκέρτσου δεν συνεπάγεται και κάθοδο στις εκλογές. Για τα σενάρια που έχουν ακουστεί για το Επικρατείας, ο ίδιος δηλώνει άγνοια, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που ξέρει: τη δουλειά που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα αποφασίσει μετά τις εκλογές σε τι ρόλο θέλει τον στενό συνεργάτη του.

Το «νεοδημοκρατικό βάπτισμα» του Ακη Σκέρτσου στο συνέδριο δεν συνεπάγεται κάθοδο στις εκλογές – Δηλώνει άγνοια για τα περί Επικρατείας.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Πυροσβέστης με εγκαύματα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δέχθηκε να βρεθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Επικρατείας το 2019, η οποία από μόνη της περιλαμβάνει μία διασταλτικότητα στα καθήκοντα. Τα τρία αυτά χρόνια κύλησαν ακριβώς έτσι. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τα πάντα αναλαμβάνοντας από τη νομική καθοδήγηση δύσκολων νομοθετημάτων μέχρι την «πυρόσβεση» σε δύσκολες κυβερνητικές στιγμές. Παρά το γεγονός πως κατά το παρελθόν είχε βρεθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που δημιουργούσε δυσπιστία στο βαθύ «γαλάζιο» κόμμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια και τον σεβασμό της Κ.Ο., η οποία έχει περάσει σχεδόν όλη από το γραφείο του. Ετσι εξελίχθηκε, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα άδυτα του Μαξίμου, σε έναν «all around» παίκτη. Με τέτοιο εύρος δραστηριότητας, οι παγίδες είναι αναπόφευκτες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τρεις φορές βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για θέσεις που πήρε και πρωτοβουλίες. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2020, όταν «όρισε» ως κόκκινη γραμμή από πλευράς της Τουρκίας την παραβίαση στα 6 μίλια. Ξεσήκωσε τότε το βαθύ –και όχι μόνον– κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που σημείωνε πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν μπορεί να υποπίπτει σε τέτοιο σφάλμα, απέχοντας από την εθνική γραμμή. Η δεύτερη φορά ήταν όταν συνομίλησε με τον υπόδικο παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Ο τρίτος λόγος που δέχθηκε πυρά ήταν η φήμη πως ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, που δυσκολεύει την επίτευξη αυτοδυναμίας, ήταν δικής του έμπνευσης, βάζοντας ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ίδια την κυβέρνηση. Και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχει αντίλογος, τον οποίο, ωστόσο, ο Γεραπετρίτης επέλεξε να μην αρθρώσει ποτέ δημόσια, παρά μόνον ιδιωτικά.

«Αυτά έχει η πολιτική», συνήθιζε να λέει σε συνομιλητές του με μια δόση απογοήτευσης μεν, αλλά και αποδοχής του ρόλου του.

Ο Γεραπετρίτης σήμερα δηλώνει σε συνομιλητές του πως δεν θέλει να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διαψεύδοντας τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο στην Α΄ Πειραιά. Το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στο Επικρατείας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για δύο λόγους: πρώτον, πολύ σπάνια κάποιο πρόσωπο μπαίνει δύο φορές στο Επικρατείας. Δεύτερον, ο ίδιος δεν θα το επιθυμούσε, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε πολλές επιθέσεις –ακόμα και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης– πως δεν είναι εκλεγμένος, κάτι που τον ενόχλησε σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή ο Γεραπετρίτης κλίνει προς το κλείσιμο της πολιτικής του διαδρομής και της επιστροφής στα καθηγητικά του καθήκοντα. Δεν είναι, πάντως, απίθανο να αλλάξει γνώμη αν ο πρωθυπουργός του ζητήσει μία ακόμη θητεία σε θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού. Κατά τη διάρκεια της τριετίας, άλλωστε, διακινήθηκαν κατά καιρούς πολλά σενάρια που τον έφεραν να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκια – όπως το Παιδείας. Ισως γίνει στην επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή