Ελληνικό «ντιμπέιτ» σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ελληνικό «ντιμπέιτ» σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Στρασβούργο – Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθεί και ο Ν. Ανδρουλάκης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η παρουσία του αυτή τη φορά στην πόλη της Αλσατίας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου σηματοδοτεί το πρώτο –άτυπο– «μπρα ντε φερ» των δύο και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου με προεκλογικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης θα εκπροσωπήσει την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών στη συνεδρίαση, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει την ευκαιρία να «απαντήσει» στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός, όπως, άλλωστε, θα πράξει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την πλευρά της ευρωπαϊκής Αριστεράς, διαμορφώνοντας ένα τρίπτυχο με αμιγώς εγχώρια χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, πάντως, όπως έλεγαν από τη Χαρ. Τρικούπη, πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να μεταφέρει σε ευρωπαϊκό έδαφος τις εσωτερικές πολιτικές διαφορές. Αντίθετα, κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του, αναμένεται να κινηθεί περισσότερο σε ένα «εθνικό πλαίσιο» και σε πεδία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά θέματα, αναδεικνύοντας πάντως και το διαφορετικό πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο από το κυβερνητικό στίγμα, όπως αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, η Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζεται για την αυριανή μάχη στη Βουλή, που έχει αναδειχθεί από αρκετούς ως ένα κρας τεστ για όλα τα κόμματα, υπό τη σκιά του ισχυρού σεναρίου των πρόωρων εκλογών. Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση που εκφράζεται είναι ότι θα διαμορφωθεί από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «ακόμη μια συζήτηση σε πολωτικό κλίμα». Στο ΠΑΣΟΚ, κατά την πάγια τακτική τους, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουν», χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσουν και οποιεσδήποτε αιχμές αναπάντητες. Η ομιλία του Μιχ. Κατρίνη, πάντως, αναμένεται να κινηθεί στην κατεύθυνση συγκεκριμένων προτάσεων, τόσο στο μέτωπο της ακρίβειας όσο και με αιχμές σε πεδία που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της παράταξης, όπως η κοινωνική κατοικία και το δημογραφικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή