Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ασπίδα προστασίας για τους εργαζομένους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ασπίδα προστασίας για τους εργαζομένους

Σε υποκαταστήματα μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μιας τράπεζας, που από την 1η Ιουλίου εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποκαταστήματα μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μιας τράπεζας, που από την 1η Ιουλίου εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος του νέου συστήματος είναι να καταγράφεται με διαφανή τρόπο και σε πραγματικό χρόνο η προσέλευση, η αποχώρηση αλλά και το ωράριο κάθε εργαζομένου και συνεπώς να διασφαλίζεται η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Συνομιλώντας ο κ. Μητσοτάκης με τους υπευθύνους σημείωσε πως «φαινόμενα καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας υπάρχουν ακόμη αρκετά» και πλέον με το εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιθεωρητές εργασίας θα μπορούν να γνωρίζουν αμέσως τον πραγματικό χρόνο εργασίας των υπαλλήλων. «Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους», πρόσθεσε και ζήτησε από τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη τη γρήγορη επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους και όλες τις επιχειρήσεις.

Σούπερ μάρκετ και τράπεζα, δύο κλάδους στους οποίους άρχισε να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής που βρισκόμαστε η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζομένους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος ενός έτους. «Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιήθηκε ως μία «σημαντική κατάκτηση για τους εργαζομένους», ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας. Υπενθυμίζεται πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με το ΠΣ «Εργάνη» και μπορεί να φαίνεται σε πραγματικό χρόνο πόσοι βρίσκονται στη δουλειά τους και πόσοι απουσιάζουν και με τι είδος άδειας λείπουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή