Δικαιοσύνη: Οι αλλαγές στην ηγεσία της

Δικαιοσύνη: Οι αλλαγές στην ηγεσία της

Σε μία δύσκολη και πολυσύνθετη πολιτική συγκυρία, που αφορά ποικίλα και σοβαρά θέματα, μεταξύ άλλων και τη διαχείριση της διεξαγωγής διπλών εκλογών, η κυβέρνηση κατέληξε στην επιλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου ως νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία δύσκολη και πολυσύνθετη πολιτική συγκυρία, που αφορά ποικίλα και σοβαρά θέματα, μεταξύ άλλων και τη διαχείριση της διεξαγωγής διπλών εκλογών, η κυβέρνηση κατέληξε στην επιλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου ως νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η επιλογή του νέου εισαγγελέα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, είχε πρωτίστως την έγκριση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνεκτίμησε τις ανάγκες της συγκυρίας, την προσωπικότητα του πολύπειρου εισαγγελέα και πρωτίστως τη διασφάλιση και την ενίσχυση κλίματος αξιοκρατικών επιλογών και στη Δικαιοσύνη. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που έχει μόνο έναν χρόνο θητεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι από τους πλέον προβεβλημένους εισαγγελικούς λειτουργούς με εγνωσμένες ικανότητες και κύρος. Εχει διατελέσει επί χρόνια σε καίριες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, ενώ κατά καιρούς στην πολυετή –περί τα 40 χρόνια– δικαστική του διαδρομή έχει χειριστεί πληθώρα υποθέσεων με σημαντικές παραμέτρους. Η κορωνίδα όμως της δικαστικής του πορείας υπήρξε η ιστορική πρότασή του για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματικής οργάνωσης, με βαριά στοιχειοθέτηση και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, έτσι ώστε το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε με όχημα την πρόταση Ντογιάκου. Ο ίδιος βρέθηκε σε κυκεώνα διώξεων, όταν το 2015 αμφισβητήθηκε από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η εκλογή του στη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών –εκλογή που είχε γίνει από τους συναδέλφους του εισαγγελείς– και συγκρούστηκε με την κ. Θάνου, με συνέπεια πειθαρχικές διώξεις και δικαστικές εμπλοκές από τις οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, αθωώθηκε.

Το ΣτΕ

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιλέχθηκε για τη θέση του εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο – Επικεφαλής στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ευαγγελία Νίκα.

Η επιλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου υπήρξε μία επιτυχής κυβερνητική επιλογή με εμφανή αξιοκρατικά χαρακτηριστικά, μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης του Βασίλειου Πλιώτα, εισαγγελέα που έμεινε στο τιμόνι της εισαγγελικής αρχής επί τρία χρόνια, προσδίδοντας κύρος στην Εισαγγελία. Ο κ. Πλιώτας χειρίστηκε με αντικειμενικότητα, επάρκεια και διορατικότητα σειρά σοβαρών θεμάτων που κατά καιρούς ανέκυπταν, με γνώμονα ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να ενεργεί με σύνεση και με κριτήρια νομιμότητας. Πέραν του Ισίδωρου Ντογιάκου η κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή νέας προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μια θέση από τις πλέον σημαντικές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η Ευαγγελία Νίκα ήταν προ της επιλογής της ως προέδρου, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διακρίνεται για τη νομική της κατάρτιση, τη σύνεση και τη δυνατότητά της να είναι αποδεκτή από τους συναδέλφους της και πρόκειται να παραμείνει ως επικεφαλής στην προεδρία του ΣτΕ για δύο χρόνια.

Η κ. Νίκα επιλέχθηκε μετά την αποχώρηση την περασμένη Πέμπτη, λόγω συνταξιοδότησης, του προέδρου του δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη, ο οποίος υπηρέτησε με σοβαρότητα και ευδόκιμα την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου για έναν χρόνο. Οι επιλογές της κυβέρνησης για κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας θα ολοκληρωθούν με την επιλογή νέων αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια, ενώ ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς παραμένει στη θέση του, καθώς συνταξιοδοτείται το 2023, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα.

Πάντως οι χθεσινές επιλογές κρίνονται ως αξιοκρατικές, που στηρίζονται σε ουσιαστικά προσόντα και επιπλέον δεν σχετίζονται με άλλα κριτήρια, που κατά καιρούς δυστυχώς καθόρισαν αποτυχημένες επιλογές διαφόρων κυβερνήσεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, οι οποίες τελικά κόστισαν ακριβά στη Δικαιοσύνη αλλά και στις κυβερνήσεις που προχώρησαν στις άστοχες επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή