Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Ανδρουλάκης είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα».

Για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση που εμφανίζεται στην Ευρώπη και τον κόσμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι «έχουμε χρέος να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε τώρα. Να υπερασπιστούμε μέσα από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς απέναντι στις γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας». Επέμεινε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ειδικά για τον ελληνικό λαό, που βίωσε σκληρές οικονομικές πολιτικές.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην κατεύθυνση υιοθέτησης ισχυρών μέτρων αποτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζοντας αιχμηρά τη στάση της ΕΕ για τον πόλεμο στη Ουκρανία: «Η παράνομη και καταστροφική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον ουκρανικό λαό και ένα πολύ ακριβό μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ για το πώς οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες. Ο κατευνασμός, όπως αποδείχθηκε, δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζονται ισχυρά μέτρα αποτροπής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη, που δεν θα είναι παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για αυτό σας καλώ να πάρετε θέση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική για τη στάση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Ο ελληνικός λαός, μετά από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων, έχοντας απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ του, αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας με εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως ευρωπαϊκά κράτη εξοπλίζουν αυτόν που τον απειλεί. Εδώ χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Χαίρομαι που ακόμα και ο κ. Βέμπερ, που τότε το καταψήφισε, φαίνεται τώρα να το υποστηρίζει. Επίσης είναι αδιανόητο να υιοθετείται από αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών το αφήγημα Ερντογάν για την τρομοκρατία, όταν όποιος διαφωνεί με τις αυταρχικές του πρακτικές, όπως ο Καβαλά και ο Ντερμιτάς, χαρακτηρίζεται αυτομάτως τρομοκράτης και εχθρός του έθνους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Περιγράφοντας τη συνεχή και μακρά διάρκεια των κρίσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «όσο μειώνονται για εκατομμύρια Ευρωπαίους οι ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή, όσο αυξάνονται όσοι νιώθουν εκτός των τειχών, τόσο θα αυξάνονται οι απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η στασιμότητα που επέβαλαν στο σχέδιο πολιτικής ενοποίησης οι συντηρητικές δυνάμεις, έδωσε περιθώριο στους αρνητές του ευρωπαϊκού οράματος να την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους. Αυτό είναι το ντουέτο που ευθύνεται, γιατί παραμένουμε ένα “αργοκίνητο καράβι” κ. πρωθυπουργέ. Οι μεν μιλάνε στο όνομα της Ευρώπης χωρίς να κάνουν ότι χρειάζεται και οι δε την πετροβολούν με μανιχαϊστικά επιχειρήματα σε κάθε ευκαιρία».

Για την δύσκολη κατάσταση από την ακρίβεια στην ενέργεια και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε χαμηλό αντίτιμο, όπως έκαναν άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα. Στον τομέα της υγείας το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες, είναι αποκαλυπτικό των αναγκών που υπάρχουν για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Σχολίασε ακόμη την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όπου υποστήριξε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για διάχυση των ΑΠΕ μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων και κάλεσε την κυβέρνηση να αδράξει την δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων, «ώστε να ενταχθούν ακόμα και τώρα επενδύσεις όπως η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και των μέσων αποθήκευσης που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτονομίας και της δίκαιης μετάβασης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή