Αγωγός IGB: Ενεργειακή γέφυρα με τη Βουλγαρία

Αγωγός IGB: Ενεργειακή γέφυρα με τη Βουλγαρία

Με μια συμβολική κίνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κίριλ Πέτκοφ γύρισαν από κοινού τη στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια συμβολική κίνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κίριλ Πέτκοφ γύρισαν από κοινού τη στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του πως πρόκειται για έναν αγωγό «κοινών αξιών» ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. «Σήμερα είναι μια στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα, για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μια σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλώς έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μια καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό Νότο με τον Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σήμερα μαζί μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο συγκεκριμένος αγωγός «δίνει μια ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας» και, όπως είπε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι αναγκαία «όσο ποτέ» η συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, «σε έναν ωμό εκβιασμό».

O κ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Πέτκοφ άνοιξαν από κοινού τη στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου μετά την τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής, «θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο», προσφέροντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού. Παρών και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, σημειώνοντας πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή