Χάρτης Μπαχτσελί: Σιγή ιχθύος από την τουρκική κυβέρνηση

Χάρτης Μπαχτσελί: Σιγή ιχθύος από την τουρκική κυβέρνηση

Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Ερντογάν, που ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα και τις θέσεις του κυβερνητικού του εταίρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, που είναι το παρακλάδι του κόμματός του, φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως «τουρκικά εδάφη». Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον πρόεδρο των Γκρίζων Λύκων, Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ. Η ρητορική των Γκρίζων Λύκων είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο κ. Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος και η εκ μέρους του επικρότηση του χάρτη, που διεκδικεί σχεδόν τη μισή Ελλάδα, προκάλεσε εντύπωση.

Ο χάρτης έχει τίτλο «Ο εθνικός όρκος μας στις θάλασσες». Ολες οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα αναφέρονται ως «τουρκικά εδάφη», ανάμεσα σε αυτά η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, που η Αγκυρα ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους, αλλά και η Κρήτη. Με σκούρο μπλε χρώμα προβάλλονται οι φερόμενες ως «τουρκικές θαλάσσιες περιοχές ευθύνης», που στο μεγαλύτερο μέρος τους ταυτίζονται με την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», απλώς εδώ εντάσσονται και οι περιοχές γύρω από την Κρήτη.

Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Ερντογάν, που ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα και τις θέσεις του κυβερνητικού του εταίρου. Οπως δεν είχε πάρει θέση και σε ομιλίες του κ. Μπαχτσελί, ο οποίος στις 7 Ιουνίου είχε δηλώσει ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία».

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει απάντηση στο ερώτημα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

Στις 31 Μαΐου, σε ομιλία του ο πρόεδρος του MΗP είχε αναφέρει πως «το θέμα των Δωδεκανήσων είναι μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλείσει. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν άδικα και με διάφορα κόλπα σε βάρος της Τουρκίας. Η κλεμμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε με θέληση είτε με το ζόρι». Την ίδια ακριβώς ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του είχε αναφέρει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, τότε η Αγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global επιχείρησε να επιτεθεί στην Ελλάδα δηλώνοντας: «Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια ως κακομαθημένοι». Ο κ. Ακάρ μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όμως με τους όρους της Τουρκίας. «Aπό τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο να επωφεληθούν οι πολίτες μας, οι χώρες μας. Ομως, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, είμαστε αποφασισμένοι, ικανοί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Aυτό να το ξέρουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, καθώς τόνισε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Μεσογείου, το αρμόδιο υπουργείο θα πάει και θα κάνει τις σχετικές εργασίες εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή