Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη στάση του»

Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη στάση του»

Παρέμβαση από Κυρ. Μητσοτάκη για τον προκλητικό χάρτη Μπαχτσελί

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δημόσια πρόσκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει θέση επισήμως για την παρουσίαση προκλητικού χάρτη τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία πρόκληση της Αγκυρας. Μάλιστα, αξιοποιώντας το βήμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός κοινοποίησε στο διεθνές ακροατήριο το θέμα, φέρνοντας την τουρκική πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της. Δύο είναι τα στοιχεία που, στη δεδομένη έκφανση της τουρκικής προκλητικότητας, διευκολύνουν τους χειρισμούς της Αθήνας όσον αφορά τη διεθνοποίηση του θέματος και την κατανόηση των προκλητικών διεκδικήσεων της Αγκυρας από ένα ευρύτερο ακροατήριο: κατ’ αρχάς ο επίμαχος χάρτης δεν παρουσιάστηκε από κάποια αδιευκρίνιστη πηγή ή από κάποιον ακραίο χώρο, αλλά από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο οποίος προέρχεται μεν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος της γείτονος, μετέχει, ωστόσο, στην κυβέρνηση και φέρουν οι ενέργειές του το θεσμικό βάρος της θέσης αυτής. Κατά δεύτερον, ο συγκεκριμένος χάρτης δεν αφορά γενικά κάποια, ενδεχομένως δυσνόητα σε κάποιον τρίτο, όρια κυριαρχίας, ζώνες ή γραμμές επιρροής. «Χρωματίζει» μεγάλα νησιά, γνωστά στο διεθνές ακροατήριο, καταδεικνύοντας πέραν κάθε αμφιβολίας ακόμα και στον πιο αδαή σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ότι τίθεται σαφώς ζήτημα αλλαγής συνόρων, ζήτημα αλλαγής της κυριαρχίας επί ελληνικού εδάφους.

Ηταν, ως εκ τούτου, αυτονόητη η κίνηση της Αθήνας να αξιοποιήσει το βήμα που έδωσε η τουρκική πλευρά για να προβάλει διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα, τον αλυτρωτισμό και τις επεκτατικές διαθέσεις της Αγκυρας, όπως αυτές γλαφυρά και πέρα από κάθε αμφιβολία απεικονίστηκαν στον επίμαχο χάρτη.

«Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος έχουν “καταβροχθιστεί”. Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας;», έθεσε το ερώτημα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και στη διεθνή κοινή γνώμη.

«Κοιτάξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλες τους έχουν “καταβροχθιστεί” από την Τουρκία. Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας; Είναι μια ακόμη πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του πάνω στις τελευταίες φαιδρότητες του κυβερνητικού εταίρου του», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του, στα αγγλικά, στο twitter. Είναι, άλλωστε, δεδομένη η απόφαση της ελληνικής πλευράς να επικοινωνεί στο διεθνές ακροατήριο κάθε νέα πρόκληση της Αγκυρας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική προκλητικότητα. Οπως ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κινήσεις της Αγκυρας όπως η παρουσίαση του συγκεκριμένου χάρτη, επιβεβαιώνουν «την τεράστια διάσταση της τουρκικής πολιτικής σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία, την ακραία της προκλητικότητα, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας, το γεγονός ότι επιμένει να προκαλεί με ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο αναθεωρητισμός αποδοκιμάζεται από το σύνολο των δυνάμεων του πλανήτη, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ».

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα έσπευσε να χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια» τη φωτογραφία Μπαχτσελί με τον επίμαχο χάρτη. Διπλωματικές πηγές την απέδωσαν σε κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία. Την ενέργεια Μπαχτσελί χαρακτήρισε «ακραία, παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Για «ακραία πρόκληση, που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Για ευθεία απειλή πολέμου έκανε λόγο η Ελληνική Λύση.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις διαδικασίες για τη χορήγηση τιμητικής υπηκοότητας σε πρόσωπο φερόμενο ως επιχειρηματία από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ζήτησε να ξεκινήσει η κυβέρνηση διαδικασία αφαίρεσης της τιμητικής πολιτογράφησης και να δοθεί στη δημοσιότητα η συστατική επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή