Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ειδικών Δικαστηρίων που θα δικάσουν Παπαγγελλόπουλο – Παππά

Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ειδικών Δικαστηρίων που θα δικάσουν Παπαγγελλόπουλο – Παππά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, διεξήχθη σήμερα η κλήρωση των ονομάτων των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών (13 τακτικοί και 6 αναπληρωματικοί), από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα απαρτίσουν τα μέλη των δύο Ειδικών Δικαστηρίων τα οποία θα δικάσουν τις υποθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στην υπόθεση του κ. Παππά πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη, η οποία όμως έχει κληρωθεί και ως τακτικό μέλος στην υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κληρωτίδας της Βουλής και στις δύο υποθέσεις κληρώθηκε Εισαγγελέας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, ενώ τρεις δικαστές έχουν κληρωθεί και στις δύο υποθέσεις ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Ειδικότερα, από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκε τακτικό μέλος και στις δύο υποθέσεις η αρεοπαγίτης η Ανθή Γκάμαρη και αναπληρωματικό μέλος και στις δύο υποθέσεις η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Κρυσταλίδου, καθώς και ο σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας.

Έτσι, οι τρεις δικαστές και η εισαγγελέας των δύο Ειδικών Δικαστηρίων θα πρέπει να δηλώσουν κώλυμα συμμετοχής σε μία από τις δύο υποθέσεις και να γίνει νέα κλήρωση από τη Βουλή.

Παράλληλα, στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη δεν κληρώθηκε ούτε ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, στην υπόθεση Παππά κληρώθηκαν δυο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο Μιχάλης Πικραμένος.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο ορίζεται πρόεδρος ο ανώτερος σε βαθμό δικαστικός λειτουργός και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου, που θα κληρωθούν από τη Βουλή.

Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη

Για το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη, από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκαν οι εξής δικαστές, τα ονόματα των οποίων παρατίθενται κατά σειρά αρχαιότητας και όχι όπως τα ονόματά τους εξήλθαν από την κληρωτίδα της Βουλής.

Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη, κληρώθηκαν οι εξής δικαστές:

Βασιλική Ηλιοπούλου, θα είναι πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιοτέρα της συνθέσεως

Ελένη Φραγκάκη, 

Ανθή Γκάμαρη, 

Ζαμπέτα Στράτα, 

Μαρία Μουλιανιτάκη, 

Μαριάνθη Παγουτέλη και 

Μυρσίνη Παπαχίου. 

Αναπληρωματικά μέλη: 

Μαρία Κουββίδου, 

Γεώργιος Κόκκορης και

Αικατερίνη Κρυσταλίδου.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι: 

Βασίλειος Αραβαντινός, 

Όλγα Ζύγουρα, 

Βαρβάρα Ραφτοπούλου, 

Σοφία Βιτάλη, 

Ρωξάνη Γιαννουλάτου και

Νικόλαος Σκαρβέλης.

Αναπληρωματικά μέλη: 

Αννα Καλογεροπούλου, 

Παναγιώτης Τσούκας και

Χρήστος Λιάκουρας.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή (1983) με αναπληρωματικό μέλος την επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση. Να σημειωθεί ότι η Αριστέα Θεοδόση είναι αρχαιότερη στην επετηρίδα της Όλγας Σμυρλή.

Ειδικό Δικαστήριο για Νίκο Παππά

Aπό τον Αρειο Πάγο για την σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση Παππά, κληρώθηκαν οι εξής δικαστές, τα ονομάτα των οποίων παρατίθενται κατά σειρά αρχαιότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη την σειρά των ονομάτων που εξήλθαν της κληρωτίδας της Βουλής:

Ανθή Γκάμαρη, θα είναι πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιοτέρα της συνθέσεως

Μυρσίνη Παπαχίου, 

Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 

Δήμητρα Ζώη, 

Ελένη Κατσούλη, 

Μαρουλιώ Απέργη και 

Γεωργία Καγτσιμαγκλή.

Αναπληρωματικά μέλη: 

Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, 

Αικατερίνη Κρυσταλίδου και

Χρήστος Κατσιάνης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι:

Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μιχαήλ Πικραμένος, αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μαρία Σωτηροπούλου, 

Ρωξάνη Γιαννουλάτου, 

Σταυρούλα Κτιστάκη και 

Κασσιανή Μαρίνου.

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας, 

Αγορίτσα Σδράκα και

Ιφιγένεια Αργυράκη.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρωματικό μέλος τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Ασπρογέρακα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή