Ελληνοτουρκικά: Ηχηρή απάντηση ΗΠΑ στον Μπαχτσελί

Ελληνοτουρκικά: Ηχηρή απάντηση ΗΠΑ στον Μπαχτσελί

Την αντίδραση εταίρων και συμμάχων προκαλεί ο ακραία προκλητικός χάρτης που εμφανίζει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικό έδαφος, τον οποίο παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση εταίρων και συμμάχων προκαλεί ο ακραία προκλητικός χάρτης που εμφανίζει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικό έδαφος, τον οποίο παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων. Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, έγραψε στο Twitter ότι «η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα, πολυεπίπεδη κινητικότητα στο μέτωπο της οικοδόμησης συμμαχιών και αύξησης επιρροής προς εταίρους και συμμάχους αναφορικά με την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων έναντι της αυξανόμενης προκλητικότητας της Αγκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ η κινητικότητα αυτή αποτυπώθηκε χθες σε κοινή παρέμβαση του ελληνικού και του εβραϊκού λόμπι προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αίτημα να στηριχθεί η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στις ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, συχνά με πραγματικά πυρά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά. «Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Αγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του FIR Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία», καταλήγουν οι συντάκτες.

Αντίδραση και από τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα – Ο Μενέντεζ επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Στο θέμα των F-16 αναφέρθηκε χθες ο γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζοντας –στο Politico– ότι επιμένει στην άρνησή του σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση ή πώλησή τους στην Τουρκία. Η κινητικότητα του ομογενειακού λόμπι και η οικοδόμηση συμμαχιών ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της αμερικανικής ηγεσίας εξελίσσονται ενώ στις ΗΠΑ βρίσκεται για σειρά επαφών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Τζέιμς Μάκονβιλ. Ζητήματα ασφάλειας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εντός της Τουρκίας συνέχεια στο θέμα του χάρτη έδωσε χθες ο στενός συνεργάτης του Μπαχτσελί και αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Σεμίχ Γιαλτσίν, ο οποίος σε σχόλιο στο Twitter ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πανικοβλήθηκε όταν είδε τον χάρτη» και ότι «γνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν ως δωρεά στην Ελλάδα από δυτικές χώρες, οπότε φοβάται κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στην τουρκική κοινή γνώμη». Υποστηρίζει, δε, ότι «το τουρκικό έθνος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των νησιών του Αιγαίου».

Πρωτοβουλία για την Οδησσό

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την πρόθεση της Αθήνας να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές της πόλης ώστε το κέντρο της Οδησσού να ανακηρυχθεί προστατευόμενο από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Απώτερος στόχος να διαμορφωθεί μια «ασπίδα πολιτισμού», που θα προστατεύσει το ιστορικό κέντρο της ουκρανικής πόλης από τις συνέπειες του πολέμου. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Οδησσού G. Trukhanov και ομογενείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι το ιστορικό κέντρο της Οδησσού συνδέεται με την Ελλάδα, καθώς, μεταξύ άλλων, εκεί βρίσκεται το κτίριο από το οποίο ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, που είναι ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Το υπουργείο Πολιτισμού θα διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες που θα συνδράμουν την προσπάθεια να περιληφθεί η Οδησσός στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή