Ελληνοτουρκικά: Πρώτο μπλόκο στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

Ελληνοτουρκικά: Πρώτο μπλόκο στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

Θετική έκβαση είχε η πρώτη ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμών της Αμερικανικής Βουλής για την τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο του Πενταγώνου για μπλόκο στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική έκβαση είχε η πρώτη ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμών της Αμερικανικής Βουλής για την τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο του Πενταγώνου για μπλόκο στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και στην αναβάθμιση εκείνων που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της η γείτων, εκτός εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αφορούν συνολικά την παύση προκλητικών ενεργειών και αμφισβητήσεων από την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας. Η επιτροπή αποδέχθηκε την τροπολογία ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων κινήσεων από την πλευρά της ελληνικής ομογένειας, σε συνεργασία και με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Σε πρώτο στάδιο κατατέθηκαν για το θέμα δύο τροπολογίες από τους βουλευτές Κρις Πάπας και Φρανκ Πάλον, με στόχο να ενισχυθούν οι πιθανότητες να περάσει τουλάχιστον η μία. Τελικά οι δύο τροπολογίες συγχωνεύθηκαν σε μία, η οποία πέρασε με επιτυχία την πρώτη δοκιμασία. Στο επόμενο στάδιο θα τεθεί προς έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής, κάτι που αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Στην τελική της μορφή η τροπολογία προβλέπει: «Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C.2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου τη διαβεβαίωση ότι: Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλισθεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνται «για μη εξουσιοδο- τημένες εδαφικές υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επανέλαβε τη σταθερή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ενημερώνει τους συμμάχους και εταίρους για τις προκλήσεις της γείτονος. «Εχουμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανένα τρόπο. Αλλά είναι χρήσιμο να το επισημαίνουμε στους εταίρους μας για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στον χάρτη που δημοσιοποίησε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον οποίο εμφανίζονται ως τουρκικά εδάφη νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερο από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, μετέβη αυθημερόν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin όπου φιλοξενείται η γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και πέρα από την ενημέρωση για τα F-35, ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper και για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή