Σφοδρή σύγκρουση για την Παιδεία και το… Πολυτεχνείο

Σφοδρή σύγκρουση για την Παιδεία και το… Πολυτεχνείο

Εκτός ορίων κινήθηκε η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τις αναφορές του Αγγελου Συρίγου στο Πολυτεχνείο.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ορίων κινήθηκε η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τις αναφορές του Αγγελου Συρίγου στο Πολυτεχνείο. Ο υφυπουργός Παιδείας κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας από τον λαό, η δικτατορία δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντίστασης. «Η χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας».

Σε άλλο σημείο μίλησε για μια πολιτική μυθολογία που δημιουργήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο, που ήταν το «μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία». «Ο μύθος του Πολυτεχνείου, όπως δημιουργήθηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια, αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο», τόνισε ο κ. Συρίγος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές και στην Ολομέλεια επικράτησε πανικός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως «η παρέμβαση του υφυπουργού είναι προσβλητική», ζητώντας να ανασκευάσει. Από το ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε: «Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη χούντα». Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Θανάσης Παφίλης: «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές». Ο κ. Συρίγος δευτερολογώντας, εν μέσω πολλών διαμαρτυριών, υποστήριξε πως έγινε για άλλη μία φορά αποκοπή των φράσεών του. «Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω της χούντας το ’73, αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».

Αποχώρησε από τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενταση με αφορμή αναφορά του κ. Αγγ. Συρίγου στην πτώση της δικτατορίας.

Επί του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας την έντονη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις. «Οχι» επί της αρχής είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική, μεταξύ άλλων, για την Αστυνομία στα ιδρύματα και για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τονίζοντας πως διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με τις αλλαγές. Η Νίκη Κεραμέως απαντώντας επεσήμανε πως «στα 9/10 των διατάξεων είναι όλοι σύμφωνοι. Γι’ αυτό απέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τι θα ψήφιζε στο εσωτερικό Erasmus, τι θα ψήφιζε στα διπλά πτυχία και στα κοινά πτυχία;».

Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που επεσήμανε τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, αλλά και τις ανακοινώσεις της Συγκλήτου πολλών ανωτάτων ιδρυμάτων. Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε: «Επρεπε σήμερα να βγει η υπουργός και να αναγγείλει κατάργηση των κομματικών παρατάξεων». Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος προς τη Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Απ’ όλους αυτούς τους υπουργούς Παιδείας ίσως αποδειχθείτε η πιο αποτελεσματική ως προς τον στόχο της κατεδάφισης ό,τι απέμεινε από το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή