«Κλειδώνει» το φρένο για τα τουρκικά F-16

«Κλειδώνει» το φρένο για τα τουρκικά F-16

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία μέσω της οποίας ζητείται να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, ή την αναβάθμιση όσων διαθέτει η Τουρκία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος. Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκανε πολύ συγκεκριμένες τοποθετήσεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν για να προχωρήσει μια νέα συμφωνία πώλησης μαχητικών στη γείτονα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έθεσε με δηλώσεις του μια σειρά από ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και επιλογές η Αγκυρα, προκειμένου να αρθούν οι όποιοι ενδοιασμοί υπάρχουν για να ολοκληρωθεί μια νέα συμφωνία για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού δεν γίνεται απλώς με βάση το οικονομικό κέρδος, αλλά με βάση ευρύτερα στάνταρντ, με βάση συγκεκριμένες αξίες. Και στην περίπτωση της Τουρκίας έθεσε ζητήματα όπως η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα που τα τελευταία χρόνια ακούγονται σταθερά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής στο ΑΠΕ και την ιστοσελίδα Hellas Journal. Ο κ. Μενέντεζ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός πρόσφατα και για τη στάση της Αγκυρας έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι ενστάσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της Ρωσίας.

«Κλειδώνει» το φρένο για τα τουρκικά F-16-1
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. [EPA/Al Drago]

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και η συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε χθες στην υπουργική διάσκεψη για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και δήλωσε ότι για τη χώρα μας το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας και ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το διεθνές δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα κρούσματα βανδαλισμών στην Αγία Σοφία. Χθες στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV παρουσιάστηκε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο αφαιρέθηκε έμβλημα που κοσμούσε την Αυτοκρατορική Πύλη. Οι βανδαλισμοί και οι φθορές στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζονται, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή