Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα για Ν.Δ. και Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα για Ν.Δ. και Μητσοτάκη

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερό προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η κυβέρνηση έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το τριήμερο 11-13 Ιουλίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων απαντήσεων δίνει στη Ν.Δ. ποσοστό 34%, στον ΣΥΡΙΖΑ 26%, στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 13% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται κυριαρχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Η μεταξύ τους διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός μετράται στις 11 ποσοστιαίες μονάδες, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 28% του κ. Τσίπρα. Το 30% απαντά «κανένας από τους δύο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει και στην ικανότητα αντιμετώπισης επιμέρους κρίσιμων τομέων πολιτικής και διακυβέρνησης. Θεωρείται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης με ποσοστό 36% έναντι 27% του κ. Τσίπρα και 8% που συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τον πρωθυπουργό εμπιστεύεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το 34% έναντι 27% του κ. Τσίπρα και 8% του κ. Ανδρουλάκη. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει την προτίμηση του 40% έναντι 24% του κ. Τσίπρα και 8% του κ. Ανδρουλάκη.

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα για Ν.Δ. και Μητσοτάκη-1

 

Το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ενώ τον πρωθυπουργό εμπιστεύεται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το 34% των ερωτηθέντων, έναντι 27% του κ. Τσίπρα.

Οσον αφορά τον κεντρώο χώρο, που είναι και το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων η μετακίνηση του οποίου θεωρείται ότι καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, στο σύνολο του δείγματος το 28% θεωρεί ότι τον κεντρώο χώρο εκφράζει καλύτερα ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα να συγκεντρώνει την προτίμηση του 23% και τον κ. Ανδρουλάκη του 20%. Σε εκείνους που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι, ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει την προτίμηση του 35%, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 25% και ο κ. Τσίπρας ακολουθεί με 16%.

Για τον χρόνο των εκλογών, σε ποσοστό 47% οι πολίτες επιθυμούν να γίνουν κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το 42% θέλει να γίνουν μέσα στο 2022.

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί τους πολίτες και ως δαπάνες που τους προβληματίζουν περισσότερο αναφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε ποσοστό 36%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 22% και τα καύσιμα επίσης σε ποσοστό 22%, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο με 6%. Σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις προκύπτει ότι έχει μειωθεί από τον Μάρτιο του 2022 ο προβληματισμός για τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα από 45% σε 36% και για το φυσικό αέριο από 20% σε 6%, προφανώς εξαιτίας της μείωσης κατανάλωσης για θέρμανση. Εχει αυξηθεί, όμως, ο προβληματισμός για τις δαπάνες για καύσιμα από 12% στο 22% και για τρόφιμα, που διαμορφώνεται από 13% σε 22%. Να σημειωθεί ότι στους πολίτες που χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάστασή τους δύσκολη ή πολύ δύσκολη, η ανησυχία για τις δαπάνες για τρόφιμα είναι στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όσοι θεωρούν ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι άνετη ή μέτρια βάζουν στη δεύτερη θέση τα καύσιμα και μετά τα τρόφιμα.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, δείχνει να αποκλιμακώνεται η ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας. Πολύ ή αρκετά εμφανίζονται να ανησυχούν οι πολίτες σε ποσοστό 56% έναντι 66% που έδειξε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Μέτρια ανησυχία δηλώνει το 19% έναντι 17% τον Ιούνιο και λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου ανησυχεί το 16% έναντι 12% τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή