Απειλεί το ΝΑΤΟ ο Τ. Ερντογάν

Απειλεί το ΝΑΤΟ ο Τ. Ερντογάν

Με το «πάγωμα» της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι που τέθηκαν από την Αγκυρα στη σύνοδο της Συμμαχίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «πάγωμα» της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι που τέθηκαν από την Αγκυρα στη σύνοδο της Συμμαχίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένους όρους για να εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών, δήλωσε ότι «θέλω να υπενθυμίσω πως σε περίπτωση που δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να ικανοποιήσουν τους όρους που θέσαμε, τότε θα “παγώσουμε” όλη τη διαδικασία».

Εν τω μεταξύ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως αναβλήθηκε η σχεδιαζόμενη περιοδεία του κ. Ερντογάν σε Βενεζουέλα, Αργεντινή και Μεξικό, που θα ξεκινούσε στις 29 Ιουλίου. Δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι της αναβολής, ωστόσο η είδηση αυτή προκάλεσε διάφορα σενάρια, από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι και για την υγεία του προέδρου.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στα Κατεχόμενα αύριο, 20 Ιουλίου, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει αύριο στα Κατεχόμενα – «Θα “παγώσουμε” τη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας».

Ο κ. Ερντογάν το περασμένο Σάββατο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την προεδρία της Τουρκίας, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επιθυμία της Αγκυρας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T. To συγκεκριμένο σύστημα είναι προϊόν γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας. «Κατά τη συζήτηση με τον κ. Μακρόν έγινε αναφορά στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, όπως και σε περιφερειακά ζητήματα. Κατά τη συνομιλία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσδοκίες του σχετικά με το αντιαεροπορικό SAMP-T είναι να υπάρξει η μέγιστη συνεργασία και να αναπτυχθεί ένα κοινό σύστημα», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία επιθυμεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος. Δεν έχει γίνει γνωστή η απάντηση του κ. Μακρόν στο αίτημα του κ. Ερντογάν. Η προσπάθεια της Τουρκίας θεωρείται μια ενέργεια που ενδεχομένως να οδηγήσει στις αποθήκες τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση από την τουρκική αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν λόγω της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να θέσει όρους για τoν εκσυγχρονισμό και την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «τώρα βλέπουμε σκάνδαλο στο θέμα των F-16. Σαν να μη μας έφτανε η απομάκρυνσή μας από το έργο του μαχητικού αεροσκάφους F-35, του οποίου είμαστε ένας από τους επενδυτές και δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, βλέπουμε ότι προσπαθούν να επιβάλουν όρους για το πού μπορούμε και πού δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αεροπλάνα F-16, τα οποία παρακαλούμε για να τα προμηθευτούμε».

Στην τουρκική πρωτεύουσα, τέλος, παρατηρούν με προσοχή πως ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέπτεται τις ΗΠΑ και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Στρατιωτικοί αναλυτές του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk εκτιμούν πως η συζήτηση για τα F-16 θα έχει διάρκεια και μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάληξη του τουρκικού αιτήματος, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα 83 εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16. Ενώ υπενθυμίζουν ότι ήδη η Αθήνα παραλαμβάνει τα γαλλικά μαχητικά Rafale και, όπως αναφέρουν, αυτό «αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή