Nέο μήνυμα δυσφορίας από Αγκυρα για τα F-16

Nέο μήνυμα δυσφορίας από Αγκυρα για τα F-16

Την ενόχλησή τoυ για τους όρους που θέτει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην πώληση των F-16 εξέφρασε ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όροι, όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις εκείνο”

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχλησή τoυ για τους όρους που θέτει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην πώληση των F-16 εξέφρασε ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όροι, όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις εκείνο”. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα βρεθεί μια σωστή λύση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας συμβαδίζουν με τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Aμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα και ισχυρίστηκε πως επιχειρεί να εμποδίσει την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η Αθήνα διόγκωσε το όλο θέμα «σε διαστάσεις που δεν μπορούν εξηγηθούν με βάση τους κανόνες των διεθνών σχέσεων».

«Με διάφορες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό F-16», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όροι, όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις εκείνο”», ανέφερε ο Χ. Ακάρ με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Aμυνας επιτέθηκε και στο «ελληνικό λόμπι» που έφερε την τροπολογία για το μπλόκο στην πώληση F-16, κατηγορώντας το για παραπληροφόρηση: «Ομάδα νομοθετών και βουλευτών έχει προκαλέσει προβλήματα με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση. Περιμένουμε πως οι ΗΠΑ δεν θα πέσουν στην παγίδα αυτή», δήλωσε ο κ. Ακάρ. Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υποστηρίζει πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να προμηθευτεί τα F-16, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, σε λίγα χρόνια η ισορροπία δυνάμεων στους αιθέρες θα αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια προμηθεύεται μαχητικά νέας γενιάς.

Εν τω μεταξύ, o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μη μεταβεί στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» για την τελετή της 48ης επετείου της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει διάφορες πληροφορίες, πως η Αγκυρα σχεδιάζει να προσαρτήσει τα εδάφη της βόρειας Κύπρου, όπως και νέα σχέδια για τα Βαρώσια. Δεν έχει ανακοινωθεί ο λόγος της απουσίας του προέδρου της Τουρκίας, ωστόσο χθες ήταν στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν κ. Ρεϊσί και τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν.

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως η μη ολοκλήρωση του «Προεδρικού Μεγάρου» που είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του το 2021, αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή την περίοδο ο κ. Ερντογάν ενδεχομένως να επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην Κύπρο. Πάντως την Αγκυρα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, συνολικά τέσσερα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα βρεθούν στα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, στο πλαίσιο των «εορτασμών».

Αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως στην Αγκυρα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προσάρτησης, καθώς βασικός στόχος της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη στην Κύπρο, χωρίς να συζητάει πια την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή