Τουρκικές γεωτρήσεις τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικές γεωτρήσεις τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο

Προαναγγελία από Οκτάι σε ομιλία για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία προέβη σε προαναγγελία γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως οι όροι που θέτει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την πώληση των F-16 δεν αφορούν την Τουρκία, καθώς, όπως υποστήριξε, στη συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν δεν τέθηκε κανένας όρος που αφορά την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή της επετείου από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το 1974 στην Κύπρο, δήλωσε ότι η Τουρκία «σχεδιάζει το νέο της γεωτρύπανο να ξεκινήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματά μας, όπως και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδελφών μας των Tουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον κάθε πρόκλησης και παράνομης ενέργειας».

Ο κ. Οκτάι ανέφερε πως «οι πηγές υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι μόνο παιχνίδι των Eλληνοκυπρίων» και εξέφρασε την ακραία θέση της Αγκυρας για την Κύπρο, καθώς ισχυρίστηκε ότι «τα Βαρώσια είναι έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”. Αυτό να το ξέρουν».

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι όροι που έθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν αφορούν την Τουρκία, καθώς δεν τους υιοθετεί ο Μπάιντεν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τους περιορισμούς που ενδέχεται να θέσουν οι ΗΠΑ για το ζήτημα της πώλησης των F-16 και κυρίως για το θέμα των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Ιράν, δήλωσε ότι «όταν συζητήσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έθεσε τέτοιον όρο σχετικά με την Ελλάδα. Αντιθέτως, στην πολύωρη συνάντησή μας μιλήσαμε για το γεγονός ότι ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκιο του άλλου. Ο ίδιος είπε “θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια” σχετικά με τα F-16».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή «υπάρχουν κάποιοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι αντίθετοι σε αυτό το θέμα» και ισχυρίστηκε πως κατά την άποψή του «μια τέτοια προϋπόθεση δεν είναι δεσμευτική για εμάς. Φτάνει να πουν το “ναι” στην πρότασή μας σχετικά με τα F-16 και να μας δώσουν νέα F-16». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Αγκυρα έχει τις δυνατότητες συντήρησης και επισκευής των F-16, όμως παραδέχθηκε πως η βασική ανάγκη της Τουρκίας είναι τα ανταλλακτικά.

Οι εκλογές για το Κογκρέσο

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι πως ο κ. Ερντογάν δεν έκρυψε την ελπίδα του για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν για το Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο και ελπίζει στην αλλαγή συσχετισμών. «Υπάρχουν επίσης ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Είναι επίσης σημαντικές. Θα δούμε τι θα φέρουν και τι θα πάρουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη Γερουσία και θα έχουν και πάλι μεγαλύτερη βαρύτητα στη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή