Φωτιά στην Πεντέλη – Μητσοτάκης: «Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο»

Φωτιά στην Πεντέλη – Μητσοτάκης: «Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο»

Ο πολύς χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου καθιστά πρόωρη οποιαδήποτε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολύς χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου καθιστά πρόωρη οποιαδήποτε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, εκφράζουν συγκρατημένη ικανοποίηση και αισιοδοξία, με βάση την κινητοποίηση και τα αντανακλαστικά που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης. «Με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της πυρκαγιάς, που εξαπλώθηκε σε οικιστικό ιστό υπό ακραίες καιρικές συνθήκες για την ενίσχυσή της, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, τον ενημέρωσαν για την επιχείρηση πυρόσβεσης και τις ιδιαίτερες συνθήκες που απαίτησαν διαρκή ανασχεδιασμό, με βάση μεταβαλλόμενα δεδομένα, ο συντονιστής επιχειρήσεων Αττικής, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Νιάφας και ο υποστράτηγος, κλαδάρχης πυροσβεστικών επιχειρήσεων, Χρήστος Λάμπρης, τα στελέχη δηλαδή που σήκωσαν το βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασ. Παπαγεωργίου, πέρα από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης κατάσβεσης, ενημερώθηκε αναλυτικά για το εύρος της καταστροφής, για τις καμένες εκτάσεις και τα σπίτια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Στις δηλώσεις του αξιολόγησε ως κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό, ενώ επανέλαβε ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών καθώς και αποζημίωσης. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους πυροσβέστες, που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, είπε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά, γεννά εύλογα ερωτήματα».

Η πυρκαγιά στην Πεντέλη και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις περιοχές που επλήγησαν βρέθηκαν στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε: «Τόσα χαμόγελα και τόση ευτυχία, τόσες ομαδικές φωτογραφίες χαράς με φόντο τα καμένα δεν έχω ξαναδεί. Ενα τους θέμα σοβαρό είναι η ανεπάρκεια. Ενα άλλο όμως, ακόμη θλιβερότερο, το πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να απαντήσει στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης σοβαρότητας και υπευθυνότητας από τις πολιτικές δυνάμεις. «Οταν ο κ. Τσίπρας συνδυάζει, στην ίδια φράση, τις λέξεις “καμένα” και “ενσυναίσθηση”, ο συνειρμός είναι άμεσος και προφανής. Ολοι θυμούνται. Μερικές φορές το σιγάν είναι κρείττον του λαλείν».

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού.

Η αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στην πρόληψη και αποτυχία του συστήματος πολιτικής προστασίας και πρόσθεσε ότι ζητούμενο είναι ένα σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, με έμφαση στην πρόληψη και στην προετοιμασία, με σαφείς αρμοδιότητες, συνεκτικό συντονισμό και εξειδικευμένα στελέχη.

Ο βουλευτής Αν. Αττικής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε (ΑΝΤ1) την Πεντέλη παράδειγμα «για τη χρεοκοπία της διαχρονικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις στην πρόληψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή