Διορθωτικές κινήσεις το φθινόπωρο

Διορθωτικές κινήσεις το φθινόπωρο

Ο σχεδιασμός μετά τη νέα διάψευση για πρόωρες εκλογές και δομικό ανασχηματισμό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ανήμερα την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε εκείνους που τον ρώτησαν πότε θα κάνει ανασχηματισμό να… πάνε διακοπές, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλάνα του. «Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα», είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους, προχωρώντας μάλιστα και σε τεκμηρίωση της απόφασής του να μην προχωρήσει σε αλλαγές: «Εχουμε εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές. Τι ανασχηματισμό; Δεν προλαβαίνει κάποιος να μάθει το χαρτοφυλάκιό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πράγματι, όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, οι μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στην πολιτική κουλτούρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει αποδειχθεί τα τρία αυτά χρόνια της διακυβέρνησής του, όπου ο βασικός κορμός παραμένει ίδιος με την πρώτη κυβέρνηση. Τις δύο φορές που έχει προχωρήσει σε αλλαγές, δεν επρόκειτο ουσιαστικά για ανασχηματισμό, αλλά για «διορθωτικές κινήσεις». Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να πατήσει «γκάζι» τους επό- μενους μήνες, ώστε η κυβέρνηση να φτάσει στο τέλος της θητείας της έχοντας όσο το δυνα- τόν μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Η φιλοσοφία του πρωθυπουργού, όπως λένε συνεργάτες του στην «Κ», δεν είναι να προχωρήσει σε αλλαγές για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά μόνο για ουσιαστικούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντοπίσει ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα, τότε προφανώς και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις με αλλαγή κάποιου προσώπου. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως έως τις εκλογές μπορεί να δούμε 1-2 τέτοιες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν λογίζονται ως ανασχηματισμός, όπως άλλωστε συνέβη και τις προηγούμενες φορές, αλλά ως «στοχευμένες παρεμβάσεις».

«Συνεχίζουμε περιοδείες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχε η αιτιολόγηση του πρωθυπουργού για το γεγονός πως δεν πάει σε ανασχηματισμό, τονίζοντας πως οι νέοι υπουργοί δεν προλαβαίνουν να μάθουν το χαρτοφυλάκιό τους μέσα σε λίγους μήνες. Η τοποθέτηση αποτυπώνει την πρόθεση Μητσοτάκη να πατήσει «γκάζι» τους επόμενους μήνες, ώστε η κυβέρνηση να φτάσει στο τέλος της θητείας της έχοντας όσο το δυνατόν πιο μεγάλη παραγωγικότητα, που θα είναι και ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης της εκλογικής αναμέτρησης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για προεκλογική εκστρατεία διαρκείας, κάτι που υπογράμμισε και στις συνομιλίες που είχε την Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο.«Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ποιος αντέχει τον πολιτικό μαραθώνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «εγώ σας τα έχω πει, αλλά δεν ακούτε».

Τέλος, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου τις παρακολουθούν μεν στενά, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν επηρεάζουν την κεντρική στρατηγική. Αυτό ωστόσο που εντοπίζουν είναι η σταθερή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ελαφρά μεν, σταθερή δε πτώση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τη βασικότερη δεξαμενή για την κυβέρνηση προς τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο οποίος, όπως έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή